لق شدن ایمپلنت شاید یکی از مشکلاتی است که خیلی از بیماران نسبت به وقوع آن ترس دارند. درست است که پایه ایمپلنت درون استخوان فک قرار میگیرد، اما این احتمال وجود دارد که پس از مدت شاهد لقی ایمپلنت باشید. این عارضه خیلی از اوقات نشاندهنده مشکل جدی و در برخی از مواقع نرمال تلقی میشود.
سوال این است که چه عواملی میتواند به عنوان علل بروز شل شدن ایمپلنت دندان مطرح شود؟ نقش بیمار در بروز چنین عارضهای بیشتر است یا دندانپزشک؟ آیا راهکاری برای درمان لقی ایمپلنت دندان وجود دارد یا خیر؟ دکتر ملک پور تمامی این مباحث را در ادامه مقاله برای آگاهی بیشتر شما بررسی خواهند کرد.
لق شدن ایمپلنت
پروسه ایمپلنت دندان به این صورت است که متخصص طی جراحی یک پایه ایمپلنت یا فیکسچر را درون استخوان فک جایگذاری میکند. پس از آن باید فرصت داد تا استخوانسازی در اطراف پایه ایمپلنت صورت بگیرد. پس از این مرحله شاهد آن هستیم که پایه ایمپلنت به صورت محکم درون دهان ثابت میماند.
اما در برخی از بیماران شاهد آن هستیم که بخشهای مختلف ایمپلنت لق میشود. یکی از رایجترین قسمتها پایه ایمپلنت است که نیاز به توجه جدی دارد. در چنین شرایطی معمولا بیمار حین جویدن و حتی لمس ایمپلنت، لقی و تکان خوردن آن را حس میکند.
برای دریافت نوبت و مشاوره ایمپلنت دندان فرم زیر را پر کنید.
علائم لق شدن ایمپلنت دندان
به طور معمول بیمارانی که با شل شدن ایمپلنت دندان مواجه میشوند، یکسری از علائم را تجربه خواهند کرد. در این بخش به بررسی نشانههایی که دال بر لقی ایمپلنت دارد، میپردازیم:
- در این شرایط معمولا پایه ایمپلنت با درجات مختلفی از لقی همراه است. در حقیقت موقع لمس با زبان و حتی انگشت، تکان خوردن آن احساس میشود.
- معمولا جویدن مواد غذایی برای بیمار دشوار خواهد شد.
- علائمی از التهاب و حتی عفونت در برخی از مواقع قابل مشاهده است.
- بیماری که لقی دندانش نشاندهنده وجود مشکل جدی باشد، احتمالا با درد هم همراه خواهد بود.
- تحلیل لثه و استخوان در بعضی از بیماران با این شرایط دیده میشود.
علت تکان خوردن ایمپلنت
اینکه چرا لق شدن ایمپلنت دندان در برخی از بیماران اتفاق میافتد، به دلایل مختلفی بر میگردد. در ادامه تمامی این عوامل رو مورد بحث قرار میدهیم:
التهاب و عفونت اطرافی ایمپلنت
التهاب پس از جراحی ایمپلنت تا چند مدت ممکن است وجود داشته باشد. با این حال باید توجه شود که چنین مشکلی معمولا پس از مدتی فروکش خواهد کرد. در صورتی که التهاب برای مدت طولانی ادامه پیدا کند، میتواند نشاندهنده وجود مشکلی نظیر عفونت بعد از ایمپلنت باشد.
دقت کنید تا زمانی که عفونت در اطراف ایمپلنت وجود داشته باشد، التهاب باقی میماند و به دنبال آن استخوانسازی صورت نخواهد گرفت. به همین سبب احتمالا لق شدن ایمپلنت دندان در بیمار اتفاق بیفتد.
شل بودن ایمپلنت دندان در مراحل اولیه
اینکه بیماران در روزهای اولیه پس از جراحی از شل شدن ایمپلنت دندان شکایت دارند، کاملا طبیعی است. با توجه به اینکه به تازگی برایشان جراحی و قرارگیری فیکسچر ایمپلنت انجام شده، مسلماً نباید انتظار استخوانسازی کافی را از آن داشت. به همین علت پایه آن خیلی تثبیت نمیشود.
با این تفاسیر احساس لق شدن ایمپلنت در بیماران به ویژه در روزهای اولیه طبیعی است و نباید خیلی نگران آن بود. پس از اینکه استخوانسازی صورت بگیرد، درجات لقی به مرور زمان کم و کمتر خواهد شد.
تحلیل استخوان فک
تحلیل استخوان یک عارضه بسیار جدی است که در بیماران مختلف به دلایل گوناگونی میتواند اتفاق بیفتد. در بیمارانی که برایشان ایمپلنت دندان انجام میشود نیز چنین عارضهای محتمل خواهد بود. به طور معمول تحلیل استخوان زمانی اتفاق میافتد که بیمار با جرم و پلاک زیادی همراه است.
به همین علت بیمار باید در رعایت بهداشت دهان و مراقبت های بعد از ایمپلنت دقت لازم را داشته باشد. همچنین در صورتی که جرم زیادی روی دندانها و به ویژه اطراف ایمپلنت تشکیل شده، نسبت به حذف آنها اقدام شود. در غیر این صورت با کاهش ارتفاع استخوان، شاهد لق شدن ایمپلنت دندان خواهد بود.
وارد شدن نیروی زیاد روی ایمپلنت
فشار روی ایمپلنت به ویژه تا زمانی که استخوانسازی به طور کامل انجام نشده است، یک عامل اثرگذار در شل شدن ایمپلنت محسوب میشود. به همین علت توصیه دندانپزشکان بر آن است که هیچ فشاری روی پایه ایمپلنت به خصوص در هفتههای اولیه پس از درمان اعمال نشود.
بیمارانی که چنین اصلی را در نظر نمیگیرند، بروز لق شدن ایمپلنت دندان در آنها محتمل خواهد بود. همچنین گاهی به دلایل مختلف احتمال وارد شدن ضربه به ایمپلنت وجود دارد که خود یک عامل مخرب است.
ابتلا به بیماری زمینه ای
همه بیمارانی که برای دریافت درمان ایمپلنت دندان اقدام میکنند، از نظر سلامت عمومی بینقص نیستند. برخی از این افراد احتمالا به یکی از مشکلات زمینهای دچار هستند. در این بین حتی عدهای هستند که نسبت به کنترل مشکل خود هیچ اقدامی انجام نمیدهند.
در این شرایط و به ویژه زمانی که مشکلشان در درمان ایمپلنت تداخل داشته باشد، باید احتمال لق شدن ایمپلنت را در نظر گرفت. به عنوان مثال ابتلا به دیابت احتمال عفونت و حتی کاهش سرعت ترمیم زخم را افزایش میدهد. مشکلات زمینهای دیگر نیز میتواند اختلالاتی در درمان ایمپلنت ایجاد کند.
سایر علل لق شدن ایمپلنت دندان
مهمترین دلایل شل شدن ایمپلنت را در قسمت پیش مورد بررسی قرار دادیم. با این حال ممکن است برخی دلایل دیگر نیز برای آن مطرح شود که در ادامه به صورت لیستوار بیان خواهیم کرد:
- عاداتی نظیر دندان قروچه میتواند در طولانی مدت سبب لقی ایمپلنت شود.
- بیماران تحت درمان شیمی درمان و حتی رادیوتراپی، احتمال مشاهده چنین عارضهای در آنها بیشتر است.
- بروز چنین عارضهای در بیماران مبتلا به پوکی استخوان افزایش خواهد یافت. مطالعه مقاله ( ایمپلنت افراد مبتلا به پوکی استخوان ) پیشنهاد میشود.
- افراد سیگاری و الکلی باید این موضوع را در نظر داشته باشند که در صورت عدم ترک چنین محصولاتی، باید منتظر این عارضه در کوتاه یا حتی بلندمدت باشند.
شل شدن اباتمنت ایمپلنت
در برخی از مواقع بیمار از لق شدن ایمپلنت دندان شکایت دارد، با این حال پس از معاینه توسط متخصص ایمپلنت در غرب تهران مشخص میشود که اباتمنت آن دچار چنین مشکلی شده است. در این مواقع متخصص باید علت آن را مورد بررسی قرار دهد. به عنوان مثال گاهی ممکن است ترک یا شکستگی در آن ایجاد شده باشد. در برخی از مواقع هرز شدن اباتمنت سبب لقی آن خواهد شد. با این حال بروز مشکل در اباتمنت نسبت به پایه ایمپلنت کمتر شایع است.
مطب دندانپزشکی دکتر صابر ملکپور آماده است تا خدمات دندانپزشکی را با هزینه مناسب و شرایط پرداخت منعطف در خدمت شما عزیزان قرار دهد.
برخی از خدمات درمانی ارائه شده در کلینیک دکتر صابر ملکپور:
🔷ترمیم پوسیدگی دندان
🔷درمان ریشه (عصب کشی)
🔷ایمپلنت دندان
🔷کشیدن دندان عقل
علت لق شدن روکش ایمپلنت
بیمارانی که پس از مدتی استفاده از ایمپلنت از لقی آن شکایت دارند، باید تحت معاینه قرار بگیرند. در برخی از شرایط و به ویژه زمانی که بیمار از شل بودن ایمپلنت حین جویدن شکایت دارند، باید این احتمال را در نظر گرفت که مشکل از روکش ایمپلنت است. در حقیقت به دلیل اینکه سمان یا هر مشکل دیگری در آن ایجاد شده، روکش شل میشود.
با این حال بیمار گاهی متوجه آن نمیشود و تصور میکند پایه ایمپلنت با مشکل همراه است. در اکثر مواقع به ویژه در انواع سمانشونده، ممکن است مشکلی برای چسب آن ایجاد شده باشد.
پیشگیری از لق شدن ایمپلنت دندان
راهکارهای پیشگیرانه موثری به منظور جلوگیری از بروز چنین اتفاقی وجود دارد. با رعایت چنین نکاتی میتوان تا حد بسیاری از این موضوع پیشگیری کرد:
- اولین مسئله جدی گرفتن رعایت بهداشت دهان است. این موضوع از خیلی از مشکلات احتمالی پیشگیری خواهد کرد.
- نکته مهم دیگر، نگهداری مناسب از ایمپلنت است. در حقیقت سعی کنید فشار زیادی در مراحل اولیه روی فیسکچر اعمال ننمایید.
- سعی کنید برای کاشت دندان بهترین متخصص را انتخاب کنید.
- مواد غذایی سفت یکی از عواملی است که در کاهش طول عمر ایمپلنت اثرگذار خواهد بود. به همین علت در برنامه غذایی خود تغییراتی اعمال کنید.
- استعمال سیگار و دخانیات باید به مراتب کمتر از مقدار قبل از کاشت دندان باشد.
- بیماران نباید نسبت به مشاهده علائم لقی دندان بیتوجه باشند. حتما نسبت به پیگیری مشکلات احتمالی جدی باشید.
- مشکلات زمینهای خود را پیش از درمان به متخصص اطلاع دهید. حتما سعی کنید تحت نظر پزشک معالج خود، مشکل را مدیریت نمایید.
نحوه درمان لق شدن ایمپلنت
درمان شل شدن ایمپلنت با توجه به علت آن متفاوت است. به عنوان مثال خیلی از اوقات لقی به مقدار کمی و چند روز پس از جراحی اتفاق میافتد. در این شرایط متخصص با کمک ابزار مناسب به نسبت محکم کردن آن اقدام خواهد کرد. با این حال اگر پایه ایمپلنت با لقی شدید همراه باشد، احتمالا نیاز به تعویض آن است.
شرایط ویژه ایمپلنت در مطب دکتر صابر ملک پور
1️⃣درمان فوری
2️⃣تضمین کیفیت
3️⃣پرداخت اقساطی
4️⃣پشتیبانی روند درمان
برای اطلاع از شرایط ایمپلنت دندان با متخصصین ما مشورت کنید.
در مواقعی که مشکل از روکش و اباتمنت است، درمان تغییر میکند. در این شرایط احتمال آنکه دندانپزشک بتواند بدون تعویض کل ایمپلنت نسبت به اصلاح مشکل اقدام کند، بسیار بالا خواهد بود. به ویژه زمانی که روکش شل میشود، ممکن است مجدد قالبگیری صورت بگیرد و گزینه جدیدی تحویل بیمار گردد.
اگر ایمپلنت دندان لق شد چه باید کرد؟
دقت کنید که معاینه توسط دندانپزشک معالج شما در همه مواقع یک امر ضروری است. اینطور نیست که تصور کنید بروز چنین مشکلی نیاز به پیگیری ندارد. حتما به مطب دندانپزشک خود مراجعه کنید و موضوع را با وی در میان بگذارید. به ویژه در مواردی نظیر لق شدن ایمپلنت، میتوان در صورت وجود مشکل نسبت به درمان زودهنگام آن اقدام کرد.
سوالات متداول لق شدن ایمپلنت
باید علت آن در ابتدا مشخص شود. گاهی ممکن است عارضه جدی و گاهی یک مشکل قابل درمان باشد.
خیر، در بسیاری از مواقع امکان درمان مشکل و به ویژه در مراحل اولیه وجود دارد.
هرگز چنین عملی را در خانه انجام ندهید. چنین کاری میتواند با عوارض جدی همراه باشد.
چنین مشکلی به ندرت اتفاق میافتد. در اکثر مواقع عوارض جانبی دیگری نظیر عفونت سبب لقی آن میشود.
عوامل بسیاری میتواند در بروز این مشکل موثر باشد. در قسمتهای پیشین به طور کامل راجع به آن صحبت شد.
با توجه به درجه لقی میتوان چنین کاری انجام داد. با این حال در همه بیماران چنین امکانی وجود ندارد.
کلام آخر
لق شدن ایمپلنت در برخی از بیماران پس از چند هفته و در بعضی دیگر بعد از چندین سال اتفاق میافتد. بین این 2 تفاوت بسیاری وجود دارد. به همین علت حتما باید به زمان بروز لقی و حتی شدت آن توجه شود. در معاینه بالینی دندانپزشک معمولا تمامی جوانب را در نظر میگیرد.
تعیین وقت معاینه با بهترین دندانپزشک مرزداران
اگر ساکن مناطقی همانند مرزداران، اشرفی اصفهانی، پیامبر، پونک، آیت الله کاشانی، صادقیه و سازمان آب هستید و برای درمان لقی ایمپلنت دندان قصد مراجعه به مطب دندانپزشکی در غرب تهران را دارید، میتوانید به مطب دکتر صابر ملک پور مراجعه نمایید.
آدرس: تهران، مرزداران – نبش خیابان عرب حسینی پلاک ۵۳ طبقه دوم واحد ۷