لق شدن دندان مصنوعی یکی از مشکلات شایعی است که بیماران مختلف با آن مواجه میشوند و دقت کنید که این پروتز دندانی معمولا با چنین مشکلاتی همراه است. با این حال مقدار لقی آن نباید به قدری زیاد باشد که بیمار نتواند عملکرد جویدن و حتی تکلم ساده را انجام دهد.
سوالی که بیماران خیلی با آن مواجه میشوند آن است که لقی دندان مصنوعی در کدام فک بیشتر اتفاق میافتد؟ آیا مهارت دندانپزشک میتواند در جلوگیری از لق شدن دندان مصنوعی موثر باشد؟ چگونه دندان مصنوعی لق را محکم کنیم؟ دکتر صابر ملک پور لقی چنین پروتزهایی را در ادامه به طور کامل بررسی خواهند کرد.
لق شدن دندان مصنوعی
دندان مصنوعی یکی از رایجترین درمانهایی است که در این روزها برای بیماران بیدندان مورد استفاده قرار میگیرد. به طوری که میتواند تعداد زیادی دندان را جایگزین کند. با این حال چنین درمانی بدون عیب نیست و معمولا بیماران با مشکلاتی همراه هستند. یکی از رایجترین مشکلاتی که بسیاری از بیماران از آن شکایت دارند، لقی دندان مصنوعی است.
این مشکل به ویژه زمانی که فرد به جویدن غذا میپردازد، بیشتر اتفاق میافتد. با این حال باید توجه شود که لقی دندان مصنوعی تا حدی طبیعی است. در نظر داشته باشید که چنین مشکلی خیلی از اوقات به قدری است که بیمار نمیتواند نیاز خود را برطرف کند.
برای دریافت نوبت و مشاوره ساخت دندان مصنوعی فرم زیر را پر کنید.
علل لق شدن دندان مصنوعی
به طور کلی چندین عامل دست به دست یکدیگر میدهد که سبب بروز لقی پروتز دندان و عدم رضایت بیماران میشود. در این قسمت به بررسی علل بروز چنین مشکلی میپردازیم:
تطابق نامناسب دندان مصنوعی با فک
شاید یکی از عللی که میتوان برای لقی پروتز دندان در نظر گرفت، تطابق نامناسب آن با بافت نرم دهان است. با توجه به اینکه در اکثر مواقع دندان مصنوعی روی بافت نرم تکیه میکند، باید بیس آن طوری طراحی شود که بتواند به خوبی با آن فیت شود. در این شرایط هیچ هوایی از بین بافت و پروتز عبور نمیکند و درگیر آن نقش موثری ایفا خواهد کرد.
در صورتی که هوا یا حتی مواد غذایی از بین پروتز و بافت نرم عبور کند، مسلماً میتواند سبب لق شدن دندان مصنوعی شود. به همین علت دندانپزشک باید بتواند در پروسه قالبگیری و بوردر مولد، به خوبی جزئیات بافت نرم بیمار را ثبت کند.
جویدن مواد غذایی سفت
خیلی از بیماران تصور میکنند دندان مصنوعی میتواند عملکرد جویدن آنها را مشابه یک دندان طبیعی بازسازی کند. اما نکته بسیار مهم آن است که فشار بیش از اندازه حین جویدن روی پروتز، میتواند آن را لق کند.
در حقیقت زمانی که بیمار سعی میکند با پروتز دندانی مواد غذایی سفت را گاز بگیرد، به دلیل نیروی زیاد به سمت طرفین جابهجا خواهد شد. از این رو بیماران در چنین شرایطی شاهد لق شدن دندان مصنوعی هستند. این در حالی است که اگر نیروی زیادی روی دندان مصنوعی وارد نشود، بافت نرم میتواند به خوبی آن را ساپورت کند.
تغییر شکل لثه بعد از کشیدن دندان
یکی از عللی که دندانپزشکان به بیماران توصیه میکنند بلافاصله پس از کشیدن نسبت به ایمپلنت دندان و یا کاشت پروتز اقدام نکنند، ترمیم آن به مرور زمان است. تا زمانی که بافت لثه به خوبی ترمیم نشود، نمیتوان تطابق خوبی برای پروتز دندان ایجاد کرد. در حقیقت به دلیل التهابی که پس از خارجسازی دندان اتفاق میافتد، معمولا بافت لثه با تورم نسبی همراه است.
چنین تورمی با گذشت زمان کم و کمتر خواهد شد. همچنین معمولا فرم لثه حدود یک ماه بعد از کشیدن با روزهای اول تفاوت بسیاری دارد. در صورتی که بیمار بلافاصله پس از کشیدن دندان نسبت به کاشت پروتز اقدام کند، احتمال بسیار زیاد شاهد لق شدن دندان مصنوعی باشد.
باقی ماندن ریشه دندان در فک
در برخی از مواقع زمانی که بیمار برای کشیدن دندانهای خود اقدام میکند، یک یا حتی چند ریشه در دهان وی باقی میماند. به طور معمول زمانی که بافت لثه روی ریشه را میپوشاند، با یک معاینه بالینی قابل تشخیص نخواهد بود. از این رو غالبا دندانپزشکان برای تشخیص وجود یا عدم وجود ریشه در فک، از تصاویر OPG کمک میگیرند.
با این حال خیلی از اوقات برای تشخیص وجود ریشه در فک نیاز به دقت زیاد در تصویر است. از این رو گاهی ممکن است متوجه حضور آن نشوند. در چنین شرایطی و پس از مدتی ریشه به محیط دهان اکسپوز خواهد شد. به همین علت لق شدن دندان مصنوعی پس از گذشت چند ماه اتفاق میافتد.
تحلیل استخوان فک
زمانی که دندانی در استخوان فک قرار ندارد، در گذر زمان شروع به تحلیل خواهد کرد. همچنین باید توجه کنید که اعمال فشار توسط پروتز دندان به استخوان فک روند تحلیل را تسریع میکند. زمانی که ارتفاع استخوان فک کم و کمتر شود، مسلماً از بیس دندان مصنوعی فاصله خواهد گرفت.
با توجه به اینکه بیس از بافت نرم لثه فاصله میگیرد، تطابق اولیه خود را پس از مدتی از دست میدهد. همین موضوعی یکی از علل لق شدن دندان مصنوعی در نظر گرفته میشود.
لقی طبیعی به دلیل مشکلات دندان مصنوعی فک پایین
نکته بسیار مهمی که بیماران خیلی از اوقات به آن توجهی نمیکنند، تفاوت بین دو فک پایین و بالا است. دقت کنید که فک بالا معمولا از یک قسمت عمیق کام برخوردار است و هیچ بافت مزاحمی برای آن وجود ندارد. به همین علت در اکثر بیماران پروتز فک بالا کاملا فیت و بدون لقی است.
با این حال در فک پایین به دلیل تحرک ماهیچههای کف دهان، همواره نیرویی به پروتز وارد میشود. به علاوه زبان خود یک عامل متحرک مزاحم برای پروتز است. از این رو تقریبا در تمامی بیماران، لق شدن دندان مصنوعی فک پایین وجود دارد. بیمار باید بتواند در گذر زمان این مهارت را به دست آورد که با زبان خود تا حدی از لق شدن پروتز دندان بکاهد.
موقعیت غلط دندان ها در اکلوژن
دندانهای مصنوعی باید به گونهای روی بیس قرار بگیرد تا تداخلی با عملکرد مفصل نداشته باشد. گاهی شاهد آن هستیم که دندانهای فرد حین بستن دهان به خوبی در موقعیت صحیح قرار نمیگیرد. در چنین شرایطی معمولاً دندانها روی یکدیگر میلغزد و پروتز را به اطراف جابهجا خواهد کرد. به همین علت لق شدن دندان مصنوعی در چنین شرایطی محتمل است.
مطب دندانپزشکی دکتر صابر ملکپور آماده است تا خدمات دندانپزشکی را با هزینه مناسب و شرایط پرداخت منعطف در خدمت شما عزیزان قرار دهد.
برخی از خدمات درمانی ارائه شده در کلینیک دکتر صابر ملکپور:
🔷ترمیم پوسیدگی دندان
🔷درمان ریشه (عصب کشی)
🔷ایمپلنت دندان
🔷کشیدن دندان عقل
علائم لقی دندان مصنوعی
لق شدن دندان مصنوعی معمولا با علائمی همراه است که برای خیلی از بیماران آزاردهنده است. در این بخش به برخی از آنها میپردازیم:
- معمولا پروتز حین جویدن مواد غذایی جابهجا میشود. حتی خیلی از اوقات ماده غذایی بین آن و بافت نرم نفوذ میکند.
- بیمار حین تکلم ممکن است شاهد لق شدن دندان مصنوعی و اختلال در این عمل باشد.
- زمانی که پروتز در فک قرار میگیرد، پس از چند ثانیه ممکن است کمی از جای خود بلند شود.
- معمولا با لق شدن پروتز دندان بیمار حین جویدن با درد مواجه خواهد شد.
- به طور معمول حین جویدن پروتزها با یکدیگر برخورد میکند و سر و صدا ایجاد خواهد کرد.
- زخم شدن بافت نرم یکی از علائم لقی پروتز محسوب میشود.
برای جا افتادن دندان مصنوعی چه کنیم؟
زمانی که لقی از حد طبیعی خارج باشد، باید با کمک راهکارهایی برای رفع این مشکل اقدام کرد:
چسب لقی دندان مصنوعی
در صورتی که درجه لق شدن دندان مصنوعی زیاد نباشد، بیمار میتواند در خانه با کمک چسبهایی که برای چنین بیسهایی وجود دارد نسبت به رفع مشکل اقدام کند. این چسبها به طور معمول در داروخانهها موجود است و بیمار دسترسی خوبی به آنها دارد. به طور معمولا چنین چسبهایی فاصله کم بین پروتز و بافت نرم را میپوشاند و از بروز مشکل به صورت موقت جلوگیری خواهد کرد. دقت کنید چنین روشی در همه بیماران کارآمد نخواهد بود.
پودر لقی دندان مصنوعی
اگر دقت کرده باشید، بیس پروتز معمولا از آکریل طراحی میشود. زمانی که تطابق آن با بافت نرم لثه کم شود، در برخی شرایط امکان ریلاین کردن وجود دارد. به طوری که دندانپزشک میتواند پودرهای آکریلی را روی بیس قرار دهد و پروتز را داخل دهان به کار ببرد. در این شرایط پورد مورد استفاده مجدد جزئیات بافت نرم را روی بیس ایجاد خواهد کرد. همین امر در برخی از بیماران برای رفع لق شدن دندان مصنوعی موثر واقع میشود.
تنظیم اکلوژن دندان مصنوعی
گاهی دندانپزشک وضعیت پروتز و بیمار را مورد ارزیابی قرار میدهد و مشکلی در تطابق آن با بافت نرم پیدا نمیکند. در این شرایط ممکن است به وجود مشکل در اکلوژن و نحوه چیدمان دندانها شک کند. اگر ثابت شود دندانها حین جویدن در موقعیت صحیح قرار نمیگیرد و عامل لق شدن دندان مصنوعی است، نسبت به تغییر آنها اقدام خواهد شد.گاهی اوقات با تراش مقداری از دندان مصنوعی این مشکل رفع میشود.
اگر ساکن تهران هستید، برای کسب اطلاعات بیشتر درباره درمان لق شدن دندان مصنوعی به بهترین دندانپزشک غرب تهران مراجعه کنید.
ساخت مجدد دندان مصنوعی
در بیمارانی که با کمک هیچ یک از راهکارهای مذکور نتوان لق شدن دندان مصنوعی را برطرف کرد، دندانپزشک به سراغ ساخت مجدد آن خواهد رفت. به صورتی که در پروتز دوم، قالبگیری و ساخت آن با دقت بیشتری انجام میشود. با این حال باید توجه کرد که پروتز دندان در اکثر بیماران لقی نرمالی دارد که برای بسیاری از بیماران قابل پذیرش نیست. از این رو ممکن است پروتز دوم همچنان مورد رضایت فرد واقع نشود.
برای اطلاع از جدیدترین تعرفههای دندانپزشکی سال 1403 بر روی دکمه زیر کلیک کنید.
درمان خانگی لقی دندان مصنوعی
لق شدن پروتز دندان در بسیاری از بیماران اتفاق میافتد و یکی از رایجترین مشکلات آن محسوب میشود. بسیاری از بیماران به دنبال آن هستند که در خانه و بدون مراجعه به دندانپزشک نسبت به رفع مشکل اقدام کنند. به همین علت اکثرا به سراغ استفاده از چسبهای موجود خواهند رفت.
با این حال باید توجه کرد که در اکثر مواقع نیاز است تا دندانپزشک مشکل را بررسی و به بیمار مشاوره لازم را ارائه دهد. گاهی لقی و شلی دندان مصنوعی در مقدار کم طبیعی است و بیمار باید مهارت رفع آن را با کمک بافتهای دهان خود به دست آورد.
سوالات متداول شلی دندان مصنوعی
در بسیاری از مواقع و به ویژه در فک پایین، مقداری لقی وجود دارد که طبیعی تلقی میشود.
مسلما شانس بروز چنین مشکلی تا حدی زیادی افزایش پیدا میکند.
هزینه آن با توجه به راهکار پیشنهادی متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال مطمئناً هزینه ساخت دست دندان مجدد بیشتر از ریلاین کردن آن است.
اگر واقعا مشکل از عدم تطابق پروتز با دهان باشد، چنین امکانی فراهم خواهد بود.
در فک پایین معمولا بیماران از لق شدن مکرر پروتز شکایت دارند.
با کمک راهکارهایی مانند استفاده از چسب، ریلاین، تنظیم اکلوژن و در نهایت ساخت پروتز مجدد میتوان برای رفع چنین مشکلی اقدام کرد.
کلام آخر
لقی دندان مصنوعی تا درجاتی برای بیماران طبیعی تلقی در نظر گرفته میشود. از این رو بهتر است در صورتی که به تازگی آن را در دهان قرار دادهاید، پروتز را به کار بگیرید. گاهی پس از حدود یک ماه بیمار مهارت لازم برای رفع لقی کم آن را به دست میآورد. با این حال اگر مشکل فراتر از لقی نرمال است، توصیه میشود از راهکارهای مذکور در مقاله کمک بگیرید.
تعیین وقت معاینه با بهترین دندانپزشک مرزداران
اگر ساکن مناطقی همانند مرزداران، اشرفی اصفهانی، پیامبر، پونک، آیت الله کاشانی، صادقیه و سازمان آب هستید و برای پروتز دندانی قصد مراجعه به مطب دندانپزشکی در غرب تهران را دارید، میتوانید به مطب دکتر صابر ملک پور مراجعه نمایید.
آدرس: تهران، مرزداران – نبش خیابان عرب حسینی پلاک ۵۳ طبقه دوم واحد ۷