پوسیدگی دندان زیر روکش یکی از عوارض احتمالی پس از این درمان است. درست است که قرارگیری روکش روی دندان سبب میشود تا حد زیادی از احتمال پوسیدگی مجدد دندان کم شود، اما باید در نظر گرفت که این احتمال همچنان وجود دارد. از این نباید پس از دریافت چنین درمانی از آن ساده رد شد.
اما آیا میدانید دلایل پوسیدگی دندان روکش شده چیست؟ چگونه و از کجا بفهمیم دندان روکش شده عفونت کرده است؟ در صورت بروز چنین مشکلی برای دندان، راهکار درمانی موثر به چه شکل خواهد بود؟ ادامه مطلب را حتماً مطالعه کنید.
پوسیدگی دندان زیر روکش
زمانی که برای دندان قرار است از یک روکش استفاده شود، متخصص با کمک ابزار مناسب تمام پوسیدگی موجود در ساختار آن را حذف میکند. به همین علت یک ساختار کاملا سالم از دندان برای قرارگیری روکش باقی خواهد ماند. متخصص معمولا از مواد فلزی به منظور پر کردن دندان استفاده میکند.
بنابراین با ساخت یک پست و کور و حتی فریم فلزی در لابراتوار، ساختار از دست رفته به طور کامل بازسازی خواهد شد. با این حال باید در نظر گرفت که ساختار عاجی باقی مانده دندان همچنان شانس پوسیده شدن را دارد. وقوع همین مشکل در طول ماندگاری روکش اثر بسیاری خواهد گذاشت.
برای دریافت نوبت و مشاوره فرم زیر را پر کنید.
علائم پوسیدگی دندان زیر روکش
پوسیدگی دندان روکش شده در بسیاری از مواقع قابل شناسایی نیست. به ویژه در مراحل اولیه شروع پوسیدگی و قرارگیری آن در زیر ساختار روکش، نمیتوان به خوبی تشخیص داد که چه مشکلی برای آن ایجاد میشود. به همین علت معمولا بیمار زمانی به وجود پوسیدگی در زیر روکش پی خواهد برد که دچار علائمی شود. در این شرایط معمولا مشکلات جدیتری برای دندان ایجاد میکند:
- در گذشته که دندانها را حتی بدون درمان ریشه با روکش درمان میکردند، در صورت بروز پوسیدگی احتمالا وقوع درد وجود داشت. با این حال این موضوع امروزه به دلیل انجام عصب کشی برای دندانها خیلی شایع نیست.
- پوسیدگی دندان زیر روکش میتواند سبب التهاب لثه اطراف آن شود. به همین علت گاهی اوقات لثه با تورم نسبی و حتی قرمزی همراه است.
- در برخی از مواقع که پوسیدگی سبب عفونت کانالها میشود، بیمار علائمی از آبسه و حتی ترشح چرک را مشاهده خواهد کرد.
- ممکن است گیر غذایی در اطراف دندان افزایش پیدا کند.
- یکی از رایجترین علائمی که پس از پوسیدگی دندان روکش شده قابل مشاهده است، لقی آن است. به طوری که معمولا روکش از روی دندان به راحتی خارج میشود.
- ممکن است دندان از قسمتی با شکستگی مواجه شود. در حقیقت این احتمال وجود دارد که روکش و ساختار تاج باقی مانده بشکند و فقط ریشه در دهان باقی بماند.
دلایل پوسیدگی دندان زیر روکش
اینکه چرا پس از قرارگیری روکش دندان مجددا پوسیده میشود، به عوامل بسیاری بر میگردد. با اینکه وقوع پوسیدگی به ویژه در ساختارهای زیر روکش به ندرت اتفاق میافتد، اما در صورت وجود عوامل زیر ریسک آن افزایش پیدا خواهد کرد:
عدم رعایت بهداشت دهان
اینطور نیست که با قرارگیری روکش روی دندان دیگر ریسکی برای ایجاد پوسیدگی وجود نخواهد داشت. به همین علت دندانپزشکان توصیه میکنند حتما پس از قرارگیری آن به طور مرتب از مسواک و نخ دندان استفاده کنید. با این کار فرصت تجمع باکتریها اطراف دندان و بروز پوسیدگی دندان زیر روکش آن کم و کمتر میشود.
در صورتی که بیمار رعایت بهداشت را جدی نگیرد، در کنار شانس پوسیدگی احتمال تحلیل لثه و استخوان نیز وجود دارد و ممکن است مشکلات دیگری برای دندان روکش شده ایجاد کند.
پوسیدگی ریشه دندان
در برخی از بیماران به دلیل تجمع باکتریها در اطراف دندان و لثه اطراف آن، این احتمال وجود دارد که پوسیدگی در ریشه ایجاد شود. در حقیقت در این افراد پوسیدگی دندان زیر روکش اتفاق نمیافتد؛ با این حال به دلیل آن که ریشه دندان همچنان در معرض باکتریها قرار دارد، شانس پوسیدگی آن وجود خواهد داشت.
به طور معمول در این مواقع تحلیل لثه نیز در کنار پوسیدگی اتفاق میافتد. به همین علت پوسیدگی ریشه با تغییر رنگی که در آن ایجاد میشود، راحتتر قابل مشاهده خواهد بود.
البته بهتر است بدانید در حالت عادی معمولا تشخیص پوسیدگی دندان از روی عکس انجام میشود؛ ولی در مورد دندانهای روکش شده این امکان وجود ندارد.
وجود فاصله بین روکش و دندان
روکشی که برای دندان طراحی میشود باید به خوبی با لبههای آن اندازه باشد. در غیر این صورت فضای کافی برای نفوذ باکتریها و در نتیجه بروز پوسیدگی دندان زیر روکش ایجاد خواهد شد. معمولا روی دندان یک لبه به نام خط ختم تراش وجود دارد که لبههای روکش روی آن قرار میگیرد.
فاصله بسیار اندک بین آن و روکش معمولا توسط سمان به خوبی پر میشود. با این حال اگر لابراتوار روکش را کوتاهتر طراحی کند، ممکن است فاصله آن افزایش یابد. از این رو سمان شسته و فرصت کافی برای پوسیدگی مجدد دندان فراهم خواهد شد.
باقی ماندن پوسیدگی از قبل
مهارت دندانپزشک و تجربه وی در انجام درمان در کاهش بروز پوسیدگی دندان زیر روکش بسیار مورد اهمیت قرار دارد. برخی از دندانپزشکانی که به خصوص به تازگی شروع به کار میکنند، ممکن است در برخی از نقاط پوسیدگی را باقی بگذارند. در حقیقت به دلیل دسترسی کمی که به ساختارهای درونی دندان وجود دارد، ممکن است متوجه وجود پوسیدگی در برخی نقاط نشوند.
البته اگر مقدار پوسیدگی کم باشد، معمولا پس از قرارگیری روکش شانس توقف آن وجود خواهد داشت. با این حال در برخی از مواقع ممکن است در کنار سایر عوامل شروع به گسترش کند. از این رو پس از ماهها و حتی سالها احتمال بروز علائم آن وجود دارد.
مطب دندانپزشکی دکتر صابر ملکپور آماده است تا خدمات دندانپزشکی را با هزینه مناسب و شرایط پرداخت منعطف در خدمت شما عزیزان قرار دهد.
برخی از خدمات درمانی ارائه شده در کلینیک دکتر صابر ملکپور:
🔷ترمیم پوسیدگی دندان
🔷درمان ریشه (عصب کشی)
🔷ایمپلنت دندان
🔷کشیدن دندان عقل
پیشگیری از پوسیدگی دندان زیر روکش
جهت پیشگیری از بروز پوسیدگی دندان روکش شده راهکارهای بسیاری وجود دارد. در صورتی که بیمار بتواند به تمامی این نکات عمل کند، مسلما شانس بروز پوسیدگی بسیار کم و حتی به صفر نزدیک خواهد شد. در ادامه به بررسی راهکارهای پیشگیرانه میپردازیم:
- مهمترین راهکارهای تمام متخصصین و دندانپزشکان روی آن اتفاق نظر دارند، رعایت بهداشت دهان است. با این کار باکتریها فرصت ایجاد پوسیدگی را پیدا نخواهند کرد.
- عامل دیگری که به عنوان یکی از اضلاع پوسیدگی دندان شناخته میشود، کربوهیدرات است. اگر بتوان مقدار مصرف این ترکیبات را در طول روز کم کرد، تا حدی بسیاری از تغذیه باکتریها و ایجاد پوسیدگی جلوگیری خواهد شد.
- پیش از اینکه برای دریافت درمان اقدام میکنید، بهتر است رزومه دندانپزشک را مورد بررسی قرار دهید.
- شست و شوی دهان با آب نمک یک گزینه موثر در کاهش شیوع پوسیدگی است.
- توصیه میشود هر چند مدت برای انجام معاینه به دندانپزشک خود مراجعه کنید. با این کار نه تنها وضعیت سایر دندانها بررسی میشود، بلکه میتوان مشکلات روکش را نیز تا حدی شناسایی کرد. اگر ساکن تهران هستید، میتوانید برای معاینه و بررسی وضعیت دندانهای خود به بهترین دندانپزشک غرب تهران مراجعه کنید.
از کجا بفهمیم دندان روکش شده عفونت کرده
تشخیص شروع پوسیدگی دندان زیر روکش بسیار دشوار است. در حقیقت زمانی که پوسیدگی در قسمت تاج و زیر خود روکش قرار بگیرد، حتی دندانپزشک نیز نمیتواند به این سادگی آن را تشخیص دهد. با این حال اگر پوسیدگی از ریشه منشا بگیرد، راحتتر قابل تشخیص خواهد بود.
در اکثر مواقع دندانپزشکان با بررسی علائم بیمار به وجود پوسیدگی زیر روکش پی میبرند. به عنوان ممکن است روکش شل و حتی بیرون آید. در این صورت میتوان تاج را مورد بررسی قرار داد. برخلاف روشهای ترمیمی که به راحتی میتوان با کمک تصاویر رادیوگرافی مشکل را مشاهده کرد، در روکش چنین موضوع امکانپذیر نیست.
برای اطلاع از جدیدترین تعرفههای دندانپزشکی سال 1403 بر روی دکمه زیر کلیک کنید.
درمان عفونت زیر روکش دندان
یکی از مشکلاتی که وجود دارد آن است که درمان عفونت و پوسیدگی دندان زیر روکش دشوار خواهد بود. باید این موضوع را در نظر بگیرید که برای اکثر دندانهای روکشی، از پست و کور استفاده میشود. پست یک قطعه فلزی است که درون کانال با سمان به صورت محکم تثبیت میشود.
بنابراین اگر نیاز باشد مجددا برای دندان پست و کور ساخته شود، خارج کردن آن از دندان بسیار دشوار و خیلی از مواقع غیرممکن است. با توجه به این موضوع معمولا طرح درمان دندان روکشی که با پوسیدگی همراه باشد، به سمت کشیدن دندان سوق داده میشود.
با این حال گاهی اوقات ممکن است پوسیدگی به مقدار کم ایجاد شود. در این شرایط شاید نیازی به تعویض پست و کور نباشد. از این رو متخصص صرفا پوسیدگی را حذف و آن نقطه را با کامپوزیت ترمیم میکند. پس از آن مجددا قالبگیری و ساخت فریم انجام خواهد شد. با این حال اکثر دندانها شرایطی پیدا میکنند که امکان ساخت مجدد روکش وجود ندارد.
سوالات متداول درباره پوسیدگی زیر روکش دندان
خیر، با توجه به اینکه در اکثر مواقع یک فریم فلزی روی دندان قرار میگیرد، در تصویر رادیوگرافی نمیتوان ساختار پشت آن را مشاهده کرد. از این رو تشخیص پوسیدگی با عکس به ویژه در قسمت تاج تقریبا غیر ممکن است.
در برخی از شرایط چنین امکان وجود دارد. با این حال باید دندان مورد ارزیابی قرار بگیرد.
خیر، در بسیاری از مواقع درد برای بیمار ایجاد نمیشود.
اینکه پوسیدگی دندان زیر روکش بعد از چند سال اتفاق بیفتد، به شرایط بیمار بر میگردد. مثلا رعایت نکات مراقبتی سبب کاهش ریسک پوسیدگی دندان روکش شده خواهد شد.
معمولا در این شرایط دیگر امکان ساخت روکش وجود ندارد. مگر اینکه شرایط خاصی برای خارج کردن پست وجود داشته باشد.
کلام آخر
پوسیدگی دندان زیر روکش پس از مدتی از قرارگیری آن برای برخی از بیماران محتمل است. به همین علت باید ریسک آن را در نظر داشته باشید. روکش معمولا آخرین راهکار نگهداری دندان محسوب میشود، در صورت بروز مشکل برای آن طرح درمان به سمت کشیدن خواهد رفت. از این رو بهتر است به خوبی از آن مراقبت کنید.
تعیین وقت معاینه با بهترین دندانپزشک مرزداران
اگر ساکن مناطقی همانند مرزداران، اشرفی اصفهانی، پیامبر، پونک، آیت الله کاشانی، صادقیه و سازمان آب هستید و برای روکش دندان قصد مراجعه به مطب دندانپزشکی در غرب تهران را دارید، میتوانید به مطب دکتر صابر ملک پور مراجعه نمایید.
آدرس: تهران، مرزداران – نبش خیابان عرب حسینی پلاک ۵۳ طبقه دوم واحد ۷