آدرس: تهران، مرزداران - نبش خیابان عرب حسینی پلاک ۵۳ طبقه دوم واحد ۷

دندان مصنوعی و انواع آن مناسب چه کسانی است؟

دندان مصنوعی با توجه به افزایش روز افزون تعداد بیماران بی دندان، به یکی از رایج‌ترین خدمات درمانی مخصوصاً برای افراد مسن تبدیل شده است. خیلی از بیماران برای آنکه بتوانند زیبایی و به ویژه عملکرد جویدن خود را به دست آورند، به سراغ چنین درمان‌هایی می‌روند. دندان های مصنوعی به انواع مختلفی تقسیم‌بندی می‌شوند که هر یک مزایایی به همراه دارد.

سوال اصلی آن است که بیمار تا چند درصد عملکرد جویدن خود را با کمک چنین درمان‌هایی به دست می‌آورد؟ کدام نوع از پروتز دندان برای بیمار گزینه مناسب‌تری است؟ چگونه باید از دندان های مصنوعی نگهداری کرد؟ در ادامه تمامی مباحث مرتبط با انواع دندان های مصنوعی را با یکدیگر بررسی خواهیم کرد.

دندان مصنوعی چیست؟

دندان مصنوعی چیست؟

دندان مصنوعی در حقیقت یک نوع پروتز محسوب می‌شود که ساختار و آناتومی مشابه با نمونه طبیعی دارد. زمانی که بیمار به هر دلیلی تعداد زیادی از دندان‌های خود را از دست می‌دهد، روی زیبایی فرد تاثیر بسیاری خواهد گذاشت. این موضوع حتی به مرور زمان می‌تواند سبب ایجاد تغییراتی در چهره فرد شود.

به همین علت دندانپزشکان توصیه می‌کنند برای جلوگیری از این تغییرات، حتما برای جایگزینی آن‌‌ها اقدامات لازم را انجام دهند. علاوه‌ بر زیبایی، بیمار بدون دندان نمی‌تواند به خوبی مواد غذایی را بجود. از این رو باید از پروتزهایی کمک بگیرد که عملکرد و ساختار دندان طبیعی را تقلید می‌کند.

دندان های مصنوعی دقیقا مشابه با ساختار نمونه طبیعی طراحی می‌شود تا فرد بتواند زیبایی و عملکرد مطلوبی در دهان خود داشته باشد. با توجه به تعداد دندان‌های از دست رفته فرد، از نوع مناسبی از پروتزهای دندانی استفاده خواهد شد.

برای دریافت نوبت و مشاوره سفارش دندان مصنوعی فرم زیر را پر کنید.

مشخصات فردی(ضروری)
مشخصات فردی(ضروری)
OPG(ضروری)
خدمات(ضروری)

دندان مصنوعی برای چه کسانی مناسب است؟

استفاده از دندان های مصنوعی برای بیمارانی که با شرایط زیر مواجه هستند، گزینه مناسبی خواهد بود:

  1. بیمارانی که تعداد زیاد یا حتی تمامی دندان‌‌های خود را از دست می‌دهند، قادر خواهند بود با کمک چنین پروتزهایی به حل مشکل خود بپردازند.
  2. بیمارانی که قادر نیستند هزینه ایمپلنت دندان را بپردازند، می‌توانند از چنین درمان‌هایی کمک بگیرند.
  3. افرادی که از شرایط لثه و استخوانی نسبتا خوبی برخوردار هستند، کاندیدای مناسبی برای دریافت دندان های مصنوعی خواهند بود.

انواع دندان مصنوعی

دندان های مصنوعی با توجه به تعداد نواحی بی دندانی و همچنین قابلیت برداشتن از داخل دهان، به چندین نوع طبقه‌بندی می‌شود. دقت کنید که دندانپزشک با بررسی شرایط بیمار، گزینه‌های قابل استفاده را پیشنهاد خواهد داد.

پروتز کامل متحرک

منظور از پروتز کامل دست دندان‌هایی است که برای یک یا هر 2 فک بیمار طراحی می‌شود. این نوع پروتز معمولا برای بیمارانی کاربرد دارد که تمامی دندان‌های یک یا هر 2 فک خود را از دست می‌دهند. از این جهت به آن متحرک می‌گویند زیرا بیمار قادر است آن را هر زمان که مایل باشد، از دهان خارج کند.
این نوع پروتز دندانی یکی از انواع بسیار رایج در حوزه دندانپزشکی است که فرد می‌تواند با یک هزینه نسبتا کم، تمامی دندان‌های خود را در هر 2 فک جایگزین کند. به طور معمول دندان های مصنوعی روی یک بیس سوار می‌شوند و از لثه بیمار گیر و ثبات خود را به دست می‌آورد.

دندان مصنوعی با پروتز کامل متحرک
دندان مصنوعی با پروتز کامل ثابت

پروتز کامل ثابت

دندان مصنوعی ثابت از دیگر انواع دندان مصنوعی بوده که به تازگی در حوزه دندانپزشکی معرفی شده است. اوردنچر (Overdenture) یکی از مشهورترین پروتزهای ثابتی است که می‌توان به کمک آن تمامی دندان‌های فرد را جایگزین کرد. منظور از پروتز ثابت آن است که بیمار قادر نخواهد بود آن را از دهان خود خارج کند. البته برخی از انواع آن امکان خارج‌سازی از دهان را دارد.
به طور معمول برای جایگزینی دندان‌های بیمار با کمک چنین درمانی، چندین پایه ایمپلنت در استخوان فک قرار می‌گیرد.

در ادامه و پس از جوش خوردن تمامی پایه‌ها با استخوان، از دهان بیمار قالب تهیه می‌شود و دندان های مصنوعی (روکش دندان یک سره) روی آن‌ها سوار خواهد شد. نکته بسیار مهم آن است که در چنین پروتزی برخلاف نوع قبلی، ثبات و گیر آن دیگر از لثه بیمار تامین نشده و بر پایه ایمپلنت سوار می‌شوند.

مقایسه اوردنچر و دندان مصنوعی کامل متحرک

علی‌رغم آنکه این 2 نوع پروتز برای جایگزینی دندان‌های بیمار به کار می‌رود، اما تفاوت‌های بسیاری با یکدیگر دارند. همین تفاوت‌ها سبب می‌شود تا هر یک با مزایایی همراه باشد:

  • اوردنچر بر پایه ایمپلنت است، اما پروتز متحرک روی لثه بیمار قرار می‌گیرد.
  • به طور معمول اوردنچر نسبت به پروتز متحرک از ثبات و گیر بهتری برخوردار است. به همین علت بیمار حین جویدن مواد غذایی با مشکلاتی نظیر خارج شدن دست دندان مواجه نخواهد شد.
  • پروتز متحرک فشار نسبتا زیادی روی لثه بیمار وارد می‌کند. به همین علت فرد معمولا حین استفاده از آن با مشکلاتی مواجه است. اما استفاده از اوردنچر بسیار راحت خواهد بود و هیچ مشکلی برای بیمار به وجود نمی‎‌آید.
  • با کمک پروتز متحرک تنها حدود 20 تا 30 درصد از عملکرد جویدن فرد بازسازی می‌شود. به همین علت خیلی از بیماران از نتیجه درمان خود رضایت کافی ندارند. این در حالی است که با اوردنچر، فرد بخش زیادی از چنین عملکردی را به دست می‌آورد.
  • علی‌رغم تمامی مزایایی که اوردنچر نسبت به پروتز متحرک به همراه دارد، اما هزینه انجام آن خیلی بیشتر است. به همین علت خیلی از بیماران قادر نیستند از چنین طرح درمانی برخوردار شوند.

پروتز پارسیل

پروتز پارسیل یکی دیگر از انواع دندان مصنوعی است که در بیماران مختلف کاربرد دارد. خیلی از اوقات بیماری که برای جایگزینی دندان‌های خود اقدام می‌کند، صرفا تعدادی از آن‌ها را در دهان ندارد. از این رو باید از پروتزی استفاده کرد که بتواند همین تعداد را برای فرد بدون اختلال در عملکرد سایر دندان‌ها بازسازی کند.

پروتز پارسیل با توجه به شرایط بیمار به کلاس‌بندی‌های مختلفی تقسیم می‌شود. برخلاف دست دندان کامل متحرک، این نوع پروتز گیر و ثبات خود را از لثه و دندان‌ها می‌‌گیرد. به همین علت معمولا برای بیمار عملکرد بهتری به همراه دارد.

دندان مصنوعی با پروتز پارسیل
دندان مصنوعی فوری

دندان مصنوعی فوری

از دست دادن دندان‌ها برای خیلی از بیماران قابل تحمل نیست. این موضوع به خصوص زمانی که زیبایی فرد به خطر بیفتد، بیشتر برای یبمار آزاردهنده است. به همین علت گاهی بیماران از دندانپزشک خود تقاضا دارند از دست دندان‌های فوری برایشان استفاده کند.

منظور از این نوع پروتز آن است که دندانپزشک در همان جلسه کشیدن، دست دندان را به بیمار تحویل می‌دهد. اما باید توجه کرد که چنین پروتزی صرفا به صورت موقت باید استفاده شود. در واقع پس از بهبود لثه، فرد باید برای دریافت گزینه مناسب‌تر اقدام کند.

به طور معمول با توجه به تغییرات لثه دندان پس از کشیدن دندان، این نوع پروتز خیلی نمی‌تواند برای بیمار کارآمد باشد. بیشتر برای حفظ زیبایی فرد می‌توان روی آن حساب باز کرد. از طرفی با توجه به زخمی که روی لثه وجود دارد، برای خیلی از بیماران درد زیادی به همراه خواهد داشت.

ایمپلنت دکتر صابر ملک پور

1️⃣درمان فوری

2️⃣تضمین کیفیت

3️⃣پرداخت اقساطی

4️⃣پشتیبانی روند درمان

برای اطلاع از شرایط ایمپلنت دندان با متخصصین ما مشورت کنید.

انواع دندان های مصنوعی براساس جنس

دقت کنید که برای ساخت دندان مصنوعی ممکن است از متریال‌های مختلفی استفاده شود. به طور معمول از آکریل با توجه به ویژگی‌هایی که دارد، برای چنین هدفی کمک می‌گیرند. اما گاهی اوقات به دلایل مختلف ممکن است استفاده از انواع دیگر آن در اولویت باشد. رزین، سرامیک و حتی فلز از دیگر متریال مورد استفاده برای ساخت انواع دندان های مصنوعی است.

هزینه دندان مصنوعی

برای تعیین هزینه دندان های مصنوعی، باید خیلی از موارد را در نظر بگیرید. اینکه از چه نوع پروتزی برای جایگزینی آن‌ها استفاده شود، یکی از مهم‎‌ترین پارامترهای موثر در قیمت خواهد بود. از میان انواع مذکور، اوردنچر هزینه بالاتری به همراه دارد. علاوه‌بر این موضوع، تخصص دندانپزشک از دیگر مواردی است که روی نرخ انجام آن موثر خواهد بود.

دقت کنید که گاهی اوقات بیمار شرایط لازم برای دریافت دست دندان مصنوعی را ندارد. به عنوان مثال تحلیل استخوان فک اجازه انجام یک درمان با کیفیت را نمی‌دهد. در این شرایط نیاز به برخی جراحی‌ها است تا بتوان شرایط بهتری را برای فرد ایجاد کرد. این جراحی‌ها خود با هزینه‌هایی همراه خواهد بود.

خدمات دندانپزشکی

برای اطلاع از جدیدترین تعرفه‌های دندانپزشکی سال 1403 بر روی دکمه زیر کلیک کنید.

مزایای دندان مصنوعی

استفاده از دندان های مصنوعی مزایای بسیاری برای بیمار به دنبال دارد. در ادامه به بررسی مزایای دریافت دست دندان می‌پردازیم:

حفظ زیبایی صورت یکی از مهم‌ترین مزایای پروتزهای دندانی است.
بیمار قادر است از عملکرد جویدن بهتری نسبت به شرایط بی‌دندانی برخوردار باشد.
زمانی که دندان‌های فرد با کمک دست دندان جایگزین می‌شود، تکلم بیمار نسبت به گذشته بهتر خواهد شد.
از تغییرات چهره در گذر زمان جلوگیری به عمل می‌آید.
اکثر پروتزهای دندانی هزینه زیادی به بیمار تحمیل نمی‌کند.

معایب دندان های مصنوعی

با اینکه خیلی از بیماران از چنین پروتزهایی برای جایگزینی دندان‌های خود بهره می‌برند، اما استفاده از دندان مصنوعی با معایب و محدودیت‌هایی همراه است. ناگفته نماند که معایب زیر در مورد اوردنچر صدق نمی‌کند:

  • خیلی از پروتزهای دندان و به خصوص انواع متحرک نمی‌تواند عملکرد جویدن تا حد دلخواه بیمار تقویت کند.
  • حین جویدن ممکن است خیلی از دست دندان‌ها حرکت کند.
  • فشار زیادی حین جویدن به لثه‌ها وارد می‌شود که برای خیلی از بیماران آزاردهنده است.
  • به طور معمول چنین پروتزهایی نیاز به نگهداری و تمیز کردن خوبی دارد.
  • برای آنکه بیمار بتواند به استفاده از این دست دندان‌ها عادت کند، معمولا زمان نسبتا زیادی نیاز است.
  • ممکن است بیمار متوجه دمای ماده غذایی نشود. این موضوع با آسیب به بافت نرم همراه خواهد بود.
  • دندان های مصنوعی بعد از مدتی ممکن است دچار ساییدگی شود. به همین علت کارایی خود را از دست خواهد داد.

تغذیه با دندان های مصنوعی

برای مصرف مواد مختلف با کمک دندان مصنوعی باید این موضوع را به خاطر بسپارید که محصولات با قوام نرم‌تر گزینه مناسب‌تری برای شما است. همچنین توصیه می‌شود از هر 2 طرف فکین خود برای جویدن کمک بگیرید. در غیر این صورت ممکن است پروتز از روی لثه بلند شود.

✔ بهتر است برای جویدن راحت‌تر، لقمه‌های کوچک‌تری برای خود آماده کنید. این موضوع را به خاطر بسپارید که پروتزهای فک پایین معمولا گیر کم‌تری دارد. به همین علت حین جویدن احتمال حرکت آن‌ها بیشتر است. از این رو بیمار باید بتواند در گذر زمان این مهارت را به دست آورد تا با کمک زبان خود، حرکات ان را کنترل کند.

تغذیه با دندان های مصنوعی

نحوه تمیز کردن دندان مصنوعی

نکته بسیار مهمی که در استفاده از دست دندان ها و به خصوص انواع متحرک باید به خاطر بسپارید، تمیز کردن مرتب آن‌هاست. خیلی از بیماران پروتز را به هیچ عنوان از دهان خود خارج نمی‌‌کنند. این در حالی است که چنین موضوعی در بروز عوارض پس از درمان تاثیرگذار است.

عکس قبل و بعد پر کردن دندان

مطب دندان‌پزشکی دکتر صابر ملک‌پور آماده است تا  خدمات دندانپزشکی را با هزینه مناسب و شرایط پرداخت منعطف در خدمت شما عزیزان قرار دهد.

برخی از خدمات درمانی ارائه شده در کلینیک دکتر صابر ملک‌پور:

🔷ترمیم پوسیدگی دندان

🔷درمان ریشه (عصب کشی)

🔷ایمپلنت دندان

🔷کشیدن دندان عقل

عکس قبل و بعد ایمپلنت دندان

مراقبت‌ها و نحوه نگهداری از دندان مصنوعی

  1. دست دندان را هر شب از دهان خارج کنید.
  2. مراقبت باشید پروتز روی زمین نیفتد؛ زیرا ممکن است به ترک و حتی شکستگی قسمت‌هایی از آن منجر شود.
  3. بهتر است رژیم غذایی مناسبی برای خود انتخاب کنید.
  4. در صورتی که لکه‌های سفیدی روی لثه‌های خود مشاهده کردید، برای بررسی موضوع به دندانپزشک مراجعه کنید.
  5. در صورتی که پروتز قسمتی از لثه شما را زخم کند، باید برای حل مشکل به مطب رجوع کنید.

عوارض استفاده از دندان های مصنوعی

استفاده از دندان مصنوعی مخصوصاً متحرک برای بیماران عوارضی در کوتاه و حتی دراز مدت به دنبال دارد:

  1. عفونت‌های قارچی در صورت عدم رعایت مراقبت‌ها بسیار رایج است.
  2. لثه و استخوان فک با توجه به فشاری که روی ان‌ها اعمال می‌شود، بعد از چندین سال رو به تحلیل می‌رود.
  3. در صورت عدم ساخت یک پروتز مناسب، ممکن است ارتفاع عمودی صورت کوتاه‌تر شود.
  4. ممکن است در قسمت‌های از بافت نرم، زخم‌هایی ایجاد شود.

سوالات متداول دندان مصنوعی

آیا دندان مصنوعی برای افراد جوان مناسب‌ است؟

دندان های مصنوعی متحرک برای افراد جوان گزینه مناسبی نیست. این افراد بهتر است از درمان‌هایی نظیر ایمپلنت یا حتی اوردنچر کمک بگیرند.

قیمت بهترین دندان مصنوعی چقدر است؟

بهترین دندان های مصنوعی اوردنجر است که هزینه بالاتری نسبت به سایر انواع پروتز دارد. قیمت نهایی آن‌ها با توجه به عوامل مختلفی تعیین می‌شود.

منظور از انواع دندان مصنوعی تکه ای چیست؟

منظور همان پروتز پارسیل است که صرفا تعدادی از دندان‌ها را بازسازی می‌کند. این پروتزها به صورت تکه‌ای در دهان قرار می‌گیرد.

استفاده مداوم از دست دندان مجاز است؟

خیر، استفاده مداوم عوارض درمان نظیر عفونت و حتی تحلیل استخوان تشدید می‌کند. به همین علت باید هر شب آن را دهان خارج کرد.

چرا باید دندان مصنوعی را داخل آب نگهداری کرد؟

این موضوع به تمیز کردن آن کمک می‌کند. علاوه‌بر این، خشک شدن بیس پروتز آن را با تغییراتی مواجه می‌کند و همین موضوع سبب می‌شود تا دست دندان دیگر تطابق کافی با بافت لثه را نداشته باشد.

کلام نهایی

دندان مصنوعی یکی از رایج‌ترین درمان‌هایی است که برای افراد مسن و میان‌سال کاربرد دارد. با این حال خیلی از انواع آن در دراز مدت با عوارضی همراه است. از این رو دندانپزشکان امروزه بیشتر تاکید برای درمان‌های بر پایه ایمپلنت نظیر اوردنچر دارند. این درمان خیلی مشکلات دست دندان‌های متحرک را کاهش می‌دهد.

لوکیشن مطب دکتر صابر ملک پور

تعیین وقت معاینه برای ساخت دندان مصنوعی

اگر ساکن مناطقی همانند مرزداران، اشرفی اصفهانی، پیامبر، پونک، آیت الله کاشانی، صادقیه و سازمان آب هستید و برای ساخت دندان مصنوعی قصد مراجعه به مطب دندانپزشکی در غرب تهران را دارید، می‌توانید به مطب دکتر صابر ملک پور مراجعه نمایید.

آدرس: تهران، مرزداران – نبش خیابان عرب حسینی پلاک ۵۳ طبقه دوم واحد ۷

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *