روکش دندان بعد از عصب کشی خیلی از اوقات توسط دندانپزشکان نسبت به مواد ترمیمی ترجیح داده میشود. این موضوع به دلیل مزایای زیادی است که چنین روشی نسبت به ترمیم دارد. با این حال در بسیاری از شرایط روکش دندان عصب کشی شده ضروری است.
چه زمانی روکش بعد از عصب کشی دندان لازم است؟ روکش دندان عصب کشی شده چقدر برای بیمار هزینه دارد؟ همراه شما هستیم تا بیشتر در رابطه با استفاده از روکش بعد از عصب کشی دندان صحبت کنیم. ادامه مقاله را از دست ندهید!
روکش دندان عصب کشی شده
دندانی که عصب کشی میشود، یکسری مواد پرکننده برای جلوگیری از نفود باکتریها از قسمت انتهایی ریشه در آن به کار میرود. اما برای اینکه باکتریها نتوانند از قسمت تاج دندان به کانال ریشه راه پیدا کنند، باید از مواد ترمیمی یا روکش دندان برای بستن ناحیه بالایی آن استفاده شود.
✔ معمولاً دندانپزشکان از روکش دندان برای چنین هدفی کمک میگیرند. این مواد میتواند علاوه بر زیبایی، عملکرد دندان را را تا حدی برای بیمار تقویت کند. نکته بسیار مهم آن است که در برخی از بیماران به کارگیری روکش دندان پس از عصب کشی یک ضرورت است. این در حالی است که در برخی دیگر میتوان از مواد ترمیمی استفاده کرد.
علت نیاز به روکش دندان بعد از عصب کشی
همانطور که پیشتر گفتیم، گاهی اوقات بعد از عصب کشی دندان نمیتوان از مواد ترمیمی استفاده کرد. در این شرایط دندانپزشک مجبور است برای اصلاح ساختار از دست رفته، به انواع روکش روی آورد. علل نیاز به روکش دندان بعد از عصب کشی عبارتند از:
ساختار ضعیف دندان
معمولاً دندانی که نیاز به عصب کشی دارد، با پوسیدگی زیادی همراه است. این موضوع خود عاملی است که ساختار آن را پس از تراش ضعیف میکند. به علاوه، معمولا برای درمان ریشه نیاز به دسترسی مستقیم به کانالها وجود دارد.
برای چنین هدفی نیاز به تراش قسمتهایی از دندان است که ساختار آن را تضعیف میکند. در این شرایط نمیتوان از مواد ترمیمی برای بازسازی دندان استفاده کرد و دندانپزشک دندان را برای قرارگیری روکش آماده میکند. روکش میتواند استحکام این ساختارها را تا حد زیادی افزایش دهد.
استحکام بالای روکش
ساختار روکش دندان عصب کشی شده به گونهای است که نسبت به مواد ترمیمی استحکام بیشتری دارد. به طور معمول در ساختار اغلب روکشها از یک لایه فلز استفاده میشود. همین ماده استحکام قابل قبولی برای دندان فراهم میکند تا در برابر نیرو جویدن فک با مشکل مواجه نشود.
زیبایی
به طور کلی دندانی که تحت عصب کشی قرار میگیرد، شکل نامناسبی دارد که در زیبایی تاثیر منفی میگذارد. استفاده از مواد ترمیمی با توجه به این که به مهارت دندانپزشک وابسته است، ممکن است نتواند زیبایی مشابه با روکش دندان عصب کشی شده ارائه کند. روکشها معمولا در لابراتوار و تحت پروسههای پیچیده ساخته میشوند که زیبایی فوقالعادهای دارد.
برای اطلاع از جدیدترین تعرفههای دندانپزشکی سال 1403 بر روی دکمه زیر کلیک کنید.
طول عمر بالاتر
زمانی که از مواد ترمیمی برای پر کردن دندان بعد از عصب کشی استفاده شود، با توجه به ساختار ضعیفتر دندان طول عمر آن در حد 5 سال است. با این حال اگر از روکش دندان استفاده شود، با توجه به استحکام بالایی که برای دندان به ارمغان میآورد، طول عمر آن را تا حد زیادی افزایش خواهد داد.
عدم امکان ترمیم دندان
گاهی اوقات روکش دندان به این دلیل ضرورت پیدا میکند که امکان استفاده از مواد ترمیمی وجود ندارد. به عنوان مثال گاهی ساختار دندان به قدری از دست میرود که امکان به کارگیری از مواد آمالگام وجود ندارد. همچنین در این شرایط استفاده از کامپوزیت با در نظر گرفتن نیاز به مقدار کافی مینای دندان، امکانپذیر نیست.
نیاز به پرکردگی وسیع دندان
در صورتی که بخش بسیاری از دندان از دست برود، روکش گزینه مناسبتری است. این موضوع به خصوص زمانی که تمامی کاسپ نیاز به کاهش ارتفاع داشته باشد، بیشتر مورد توجه قرار میگیرد. در این شرایط روکش دندان بعد از عصب کشی ساختار کاسپها را با استحکام خوبی بازسازی میکند.
مراحل قرار دادن روکش دندان بعد از عصب کشی
برای دندان عصب کشی شده، دندانپزشک طی مراحل زیر روکش را قرار میدهد:
- با توجه به مقدار ساختار از دست رفته دندان، دندانپزشک باید روکش مناسبی را انتخاب کند. به عنوان مثال برای دندانهای قدامی با توجه به اهمیت زیبایی، استفاده از روکشهای PFM در اولویت است. در دندانهای خلفی میتوان از روکشهای تمام فلز با توجه به استحکام فوقالعاده آن استفاده کرد.
- برای قرارگیری روکش دندان عصب کشی شده، نیاز است قسمتهایی از دندان تراشیده شود. در حقیقت دندانپزشک باید فرم مناسبی برای دندان ایجاد کند که روکش به خوبی روی آن قرار بگیرد. گاهی حتی قسمتی از مواد پرکننده کانال خارج میشود تا برای آن پست ساخته شود.
- در ادامه دندانپزشک از کل فک قالب میگیرد تا آن را به لابراتوار ارسال کند.
- در لابراتوار روکش دندان طی پروسههای پیچیده ساخته میشود و به مطب ارسال خواهد شد.
- دندانپزشک روکش را روی دندان امتحان میکند و آن را از لحاظ بلندی بررسی خواهد کرد.
- در نهایت با کمک سمان مخصوص به دندان متصل میشود.
برای دریافت نوبت و مشاوره روکش دندان عصب کشی فرم زیر را پر کنید.
چه مدت بعد از عصب کشی باید روکش کرد؟
به طور کلی بهتر است پس از گذشت یک هفته، برای انجام و قرارگیری روکش دندان بعد از عصب کشی اقدام کنید. فاصله قرار دادن روکش با عصب کشی نباید خیلی زیاد شود. این موضوع سبب خواهد شد تا احتمال شکست درمان افزایش پیدا کند.
مشکلات عدم قرار دادن روکش بعد از عصب کشی دندان
برخی از بیماران به دلیل هزینه بالاتر روکش دندان جلو، ممکن است از دندانپزشک بخواهند تا صرفاً ترمیم برای آنها انجام شود. این در حالی است که عدم قرار دادن روکش مشکلات بسیاری را ایجاد خواهد کرد:
در صورتی که از مواد ترمیمی به جای روکش استفاده شود، ممکن است بعد از مدت کوتاهی با شکستگی ماده پرکننده و حتی دندان مواجه شوید. |
به دلیل گیر کمتر در چنین دندانهایی، این احتمال وجود دارد که ماده ترمیمی از روی دندان بیفتد. |
به دلیل وسعت برداشت بافت دندان، ماده ترمیمی ممکن است به خوبی تاج را نپوشاند. این موضوع در دراز مدت سبب نفوذ باکتریها به کانال ریشه و شکست درمان منجر میشود. |
ممکن است دندانپزشک نتواند با توجه به ساختار باقیمانده دندان، زیبایی مدنظر را حاصل کند. |
شکستن دندان ترمیم شده ممکن است به قدری زیاد باشد که دیگر نگهداری آن امکانپذیر نباشد. |
هزینه روکش دندان عصب کشی شده
به طور کلی باید بدانید که هزینه روکش دندان عصب کشی شده تقریبا مشابه حالت عادی است. ممکن است به دلیل نیاز به پست در برخی از آنها، این هزینه کمی بیشتر شود. نکته حائز اهمیت آن است که نوع دندان و روکش مورد نیاز، از جمله مهمترین عوامل در تعیین قیمت این خدمات محسوب میشود.
شرایط ویژه ایمپلنت در مطب دکتر صابر ملک پور
1️⃣درمان فوری
2️⃣تضمین کیفیت
3️⃣پرداخت اقساطی
4️⃣پشتیبانی روند درمان
برای اطلاع از شرایط ایمپلنت دندان با متخصصین ما مشورت کنید.
مراقبتهای بعد از روکش دندان عصب کشی شده
- رعایت بهداشت یکی از مهمترین دستورالعملها برای بهرهمندی طولانیمدت از روکش دندان عصب کشی شده است.
- از چنین دندانهایی، برای شکستن آجیل و مواد غذایی مختلف استفاده نکنید.
- برای کاهش ریسک پوسیدگی در دراز مدت، توصیه میشود رژیم غذایی با کربوهیدرات کم را انتخاب کنید. مصرف نوشیدنیهای گازدار و شیرین، تاثیر مخربی در طولانی مدت روی دندان خواهد داشت.
- در صورت نیاز به جرمگیری، این کار انجام دهید. چنین خدماتی از تحلیل لثه جلوگیری میکند و در افزایش طول عمر دندان روکش شده موثر است.
- در صورتی که هنگام جویدن احساس درد شدیدی داشتید، برای بررسی احتمال بلند بودن روکش به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
- اگر بعد از مدتی روکش از روی دندان بیفتد، حتما برای انجام اقدامات لازم به مطب مراجعه کنید.
معایب روکش دندان بعد از عصب کشی
استفاده از روکش بعد از عصب کشی دندان در کنار مزایایی که به همراه دارد، محدودیتها و معایبی نیز به دنبال خواهد داشت:
هزینه بالا
روکش دندان معمولا برای بیماران هزینه بیشتری نسبت به مواد ترمیمی دارد. چنین روشی به تعداد جلسات بیشتری نیاز دارد. این موضوع به دلیل نیاز به قالبگیری و ارسال آن به لابراتوار است.
شکست درمان
گاهی همراه روکش از پست نیز استفاده میشود. در صورتی که بعدها نیاز به خارج کردن این پست باشد، کار بسیار سختی خواهد بود. گاهی به دلیل مهارت ناکافی دندانپزشک، هنگام قرار دادن پست داخل کانال، شکستگی عمودی در ریشه اتفاق میافتد.
التهاب لثه
قسمت کوچکی از روکش زیر لثه قرار میگیرد. در صورت عدم فیت مناسب روکش با دندان، ممکن است التهاب لثه تا مدتی اتفاق بیفتد. این موضوع در دراز مدت حتی ممکن است به تحلیل استخوان نیز منجر شود.
طول عمر کم
دندانی که برایش روکش ساخته میشود، به طور معمول بعد از اتمام طول عمر خود، قابلیت نگهداری ندارد. این در حالی است که دندان ترمیم شده را میتوان در صورت بروز مشکل، همچنان با قرار دادن روکش نگهداری کرد.
اثیر منفی در زیبایی لبخند
در صورت تحلیل لثه در دندانهای جلویی، ممکن است فلز زیر روکش نمایان شود. این موضوع در زیبایی لبخند بیمار تاثیر منفی خواهد گذاشت.
سوالات متداول روکش دندان عصب کشی شده
زمانی که عصب کشی انجام میشود، حسی در آن دندان وجود نخواهد داشت. به همین علت بیمار دردی را حین درمان حس نخواهد کرد. علاوه بر این، دندانپزشک حین پروسه درمان از بیحسی کمک میگیرد.
علیرغم اینکه عصب دندان خارج میشود، اما پروسه آمادهسازی آن برای روکش به گونهای است که احتمال درک حس درد وجود دارد. در حقیقت این درد بیشتر به دلیل برخورد فرز به لثه بیمار ایجاد میشود. از این رو استفاده از بیحسی در چنین درمانی ضروری است. همچنین برای کنترل خونریزی حین قالبگیری، استفاده از بیحسی ضرورت پیدا میکند.
به طور معمول در صورت رعایت مراقبتها، روکشها بین 10 تا 20 سال دوام خواهد داشت.
اگر ساختار دندان خیلی از دست نرود، دندانپزشک ممکن است استفاده از مواد ترمیمی را در اولویت قرار دهد. اما اگر ساختار آن برای ترمیم کافی نباشد، عدم قرار دادن روکش مشکلات بسیاری را ایجاد خواهد کرد.
کلام نهایی
روکش دندان عصب کشی شده میتواند از ساختار آن در برابر نیروهای جویدن محافظت کند. در حقیقت فشار حین جویدن مواد غذایی بیشتر روی ساختار روکش وارد میشود و از شکستن دندان جلوگیری خواهد شد. همچنین چنین روشهایی میتواند زیبایی خوبی برای خط لبخند بیمار به ارمغان آورد.
تعیین وقت معاینه با بهترین دندانپزشک مرزداران
اگر ساکن مناطقی همانند مرزداران، اشرفی اصفهانی، پیامبر، پونک، آیت الله کاشانی، صادقیه و سازمان آب هستید و برای روکش دندان عصب کشی شده قصد مراجعه به مطب دندانپزشکی در غرب تهران را دارید، میتوانید به مطب دکتر صابر ملک پور مراجعه نمایید.
آدرس: تهران، مرزداران – نبش خیابان عرب حسینی پلاک ۵۳ طبقه دوم واحد ۷