طول عمر دندان عصب کشی شده یکی از مواردی است که با توجه به هزینه انجام این درمان برای خیلی از بیماران اهمیت دارد. دوام دندان عصب کشی شده معمولا در بیماران متفاوت است. همچنین از دندانی به دندان دیگر طول عمر متغیری خواهد داشت.
◀ اما عمر دندان عصب کشی شده به چه عواملی وابسته است؟ کیفیت عصب کشی میتواند به ماندگاری طول عمر دندان کمک کند؟ آیا راهکارهایی به منظور افزایش ماندگاری دندان عصب کشی شده وجود دارد؟
در این مقاله همراه ما باشید تا اطلاعات کاملی درباره دوام دندان عصب کشی شده در اختیار شما قرار دهیم.
طول عمر دندان عصب کشی شده
اینکه تصور کنید برای دندان عصب کشی شده، میتوانیم طول عمر مشخصی را تعیین کنیم، اشتباه است. بیمارانی که عصب کشی دندان انجام میدهند، شرایط متفاوتی با یکدیگر دارند. همین موضوع یکی از عواملی است که در طول عمر چنین دندانی تاثیرگذار خواهد بود.
طول عمر دندان عصب کشی شده چند سال است؟
✔ دوام دندان عصب کشی شده در بیماران مختلف ممکن است بین 5 تا 10 سال متغیر باشد. حتی در برخی از بیماران با توجه به شرایطی که وجود دارد، دوام دندان عصب کشی شده به کمتر از 1 تا 2 سال میرسد.
البته عکس این موضوع نیز وجود دارد؛ بدین معنا که در برخی از افراد به دلایل مختلف و با رعایت مراقبتها حتی تا 15 سال هم از دندان خود استفاده میکنند.
برای دریافت نوبت و مشاوره عصب کشی دندان فرم زیر را پر کنید.
عوامل موثر بر طول عمر دندان عصب کشی شده
پارامترهای مختلفی برای دوام دندان عصب کشی شده وجود دارد که دکتر عصب کشی، آنها را در نظر میگیرند. این عوامل عبارتند از:
محل قرارگیری دندان
اینکه دندان در کدام فک و چه ناحیهای قرار بگیرد، نقش موثری در دوام آن ایفا میکند. با توجه به ساختار آناتومیکی دهان و فک، هرچه به سمت عقب پیش بروید نیروی بیشتری حین جویدن به دندان وارد میشود.
◀ به همین دلیل اینکه دندان قدامی یا خلفی فرد عصب کشی شود، در دوام و ماندگاری آن موثر است. به طور کلی طول عمر دندان عصب کشی شده که در خلف دهان قرار دارد، نسبت به انواع قدامی کمتر است. این موضوع به دلیل فشارهای بیشتری است که روی آن وارد میشود.
کیفیت و نحوه عصب کشی دندان
کیفیت و نحوه عصب کشی در دوام دندان عصب کشی شده بسیار موثر است. اینکه دندانپزشک بتواند تمامی کانالها را پیدا و به خوبی تمیز کند، یکی از موارد تاثیرگذار در افزایش کیفیت درمان است. همچنین طول پرکردن کانالها از دیگر مواردی است که روی طول عمر دندان عصب کشی شده تاثیرگذار خواهد بود.
مسلما زمانی که طول پرکردگی کانال از مقدار استاندارد آن کمتر باشد، این احتمال وجود دارد که پس از مدتی ضایعه اطراف ریشه آن ایجاد شود. چنین ضایعهای در دراز مدت میتوان با از بین بردن استخوان و حتی ریشه دندان، در دوام آن اثر بسزایی بگذارد.
وسعت پوسیدگی
دندانهایی که نیاز به عصب کشی دارند، معمولا پوسیدگی با گسترش زیادی همراه است. در اکثر اوقات پیشرفت پوسیدگی به صورت عمقی است و به همین علت پالپ دندان دچار عفونت و التهاب میشود. هر چه پیشرفت پوسیدگی به طرف کاسپ بیشتر باشد، برای درمان ریشه و ترمیم آن، نیاز به برداشتن نسج افزایش مییابد. همین موضوع ساختار دندان را نسبت به حالت طبیعی ضعیفتر و شکنندهتر خواهد کرد. از این رو دوام دندان عصب کشی شده کمتر از حد نرمال است.
برای اطلاع از جدیدترین تعرفههای دندانپزشکی سال 1403 بر روی دکمه زیر کلیک کنید.
وجود یا عدم وجود ضایعه
دندانهایی تحت درمان ریشه قرار میگیرد، ممکن است از قبل در اطراف آن ضایعه وجود داشته باشد. این ضایعه خود عاملی است که در پروگنوز درمان اثر بسیاری دارد. معمولا دندانهایی که ضایعهای در اطراف ریشه آنها دیده نمیشود، از طول عمر بیشتری برخوردار است.
دوام دندان بعد از عصب کشی ممکن است در دراز مدت تحت تاثیر این ضایعه قرار بگیرد. به عنوان مثال این احتمال وجود دارد که ضایعه از بین نرود و با گسترش بیشتر، ریشه دندان را تحلیل برد.
نوع ترمیم
با توجه به وسعت پوسیدگی و تراش دندان، نیاز به انواع مختلفی از ترمیم خواهد بود. معمولا موقعیت دندان نیز در انتخاب ترمیم آن موثر است. با این حال توجه داشته باشید که پر کردن دندان با آمالگام استحکام بیشتری در دراز مدت نسبت به کامپوزیت خواهد داشت.
◀ نکته مهمتر این است که آمالگام با گذر زمان، استحکام و خواص بهتری به خود میگیرد. این موضوع برای کامپوزیت صادق نیست. همچنین توجه داشته باشید که روکش کردن دندان نسبت به پر کردن آن از دوام بیشتری برخوردار است. به همین علت دوام دندان عصب کشی شده با روکش، بیشتر است.
سن بیمار
از دیگر مولفههایی که دندانپزشک برای دوام دندانهای تحت درمان ریشه در نظر میگیرند، سن بیمار است. بیمارهایی که سن بالاتری دارند، معمولا نسبت افراد جوان از دندانهای شکنندهتری برخوردارند. همچنین در بیماران مسن، سایش دندانی از دیگر مواردی است که در طول عمر دندان عصب کشی شده موثر خواهد بود.
البته توافق نظر روی این موضوع خیلی وجود ندارد. به عنوان مثال، در برخی از منابع گفته میشود که در افراد جوان به دلیل نیروی جویدن بیشتر، دندان تحت ترومای بالاتری قرار دارد.
رعایت مراقبتهای عصب کشی
اینکه بیمار بعد از درمان ریشه چه میزان به نکات مراقبتی توجه میکند، یک عامل مهم و تاثیرگذار است. مطمئنا هر چقدر فرد مراقبتهای بعد از عصب کشی دندان را جدی بگیرد، میتواند برای سالهای بیشتری از دندان خود استفاده کند.
اینکه برخی از بیماران پس از درمان ریشه بهداشت دهان را کنار میگذارند، تاثیر منفی بسیاری در دوام دندان عصب کشی شده خواهد گذاشت و دوام دندان را حتی به کمتر 1 تا 2 سال میرساند.
راههای افزایش ماندگاری و دوام دندان عصب کشی شده
نکات مراقبتی بسیاری وجود دارد که با رعایت هر کدام، میتوان ماندگاری و دوام دندان عصب کشی شده را افزایش داد:
- استفاده درست از دندان عصب کشی شده میتواند دوام آن را بالا ببرد. به عنوان مثال، از دندان برای شکستن پسته و بادام استفاده نکنید.
- رعایت بهداشت دهان و دندان را جدی بگیرید
- بهتر است بیشتر غذاهای نرمتر میل کنید. (بعد از عصب کشی دندان چی بخوریم)
- هر شش ماه یکبار برای معاینه دندان به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
- استعمال سیگار و دخانیات را کمتر کنید.
- در صورت ابتلا به عادتهای نادرست، تمام تلاش خود را به کار بگیرید تا آنها ترک کنید.
- بیماران مبتلا به دندان قروچه بهتر است برای رفع مشکل خود اقدامات لازم مانند استفاده از نایت گارد را انجام دهند.
- روکش دندان عصب کشی شده میتواند دوام دندان این نوع درمان را افزایش دهد.
آیا طول عمر دندان عصب کشی شده برای همه بیماران یکسان است؟
دوام دندان عصب کشی شده در بیماران مختلف متفاوت است. این موضوع به میزان رعایت بهداشت دهان و دندان، وسعت پوسیدگی دندان و حتی نحوه درمان ریشه متفاوت است.
◀ بنابراین نباید انتظار داشته باشید که همه بیماران 10 الی 15 سال از دندان خود بعد از عصب کشی استفاده کنند.
نقش بیمار در افزایش دوام دندان عصب کشی شده بیشتر است یا دندانپزشک؟
نمیتوان نقش هر یک را نادیده گرفت. اگر دندانپزشک درمان خوبی برای بیمار انجام ندهد، هر چقدر که فرد رعایت بهداشت و مراقبتها را جدی بگیرد، باز هم دوام دندان عصب کشی شده کاهش پیدا میکند. از آن طرف هم اگر فرد مراقبتها را به خوبی رعایت نکند، دوام دندان بعد از عصب کشی کم خواهد شد.
سوالات متداول
سیگار طول عمر دندان بعد از عصب کشی را کاهش میدهد؟
پاسخ به این سوال بسیار واضح است. سیگار با ترکیباتی که دارد در پوسیدگی و مشکلات لثه تاثیر فراوانی دارد. از این رو، افراد سیگاری نمیتوانند تا مدت زمان زیادی از دندان عصب کشی شده استفاده کنند.
کلام نهایی
در پایان باید بگوییم نقش بیمار و دندانپزشک در افزایش طول عمر دندان عصب کشی شده بسیار پر رنگ است. به همین دلیل پیشنهاد میشود بهترین دندانپزشک را برای انجام این کار انتخاب کنید. همچنین پس از عصب کشی باید تمامی نکات مذکور را با جدیت زیاد دنبال نمایید تا دوام دندان عصب کشی شده زیاد شود.
تعیین وقت معاینه با بهترین دندانپزشک مرزداران
اگر ساکن مناطقی همانند مرزداران، اشرفی اصفهانی، پیامبر، پونک، آیت الله کاشانی، صادقیه و سازمان آب هستید و برای عصب کشی دندان قصد مراجعه به مطب دندانپزشکی در غرب تهران را دارید، میتوانید به مطب دکتر صابر ملک پور مراجعه نمایید.
آدرس: تهران، مرزداران – نبش خیابان عرب حسینی پلاک ۵۳ طبقه دوم واحد ۷