عصب کشی دندان در بارداری یکی از مواردی است که ممکن است به دنبال دندان درد مادر باردار نیاز شود. این درد شدید خیلی از اوقات از گسترش پوسیدگی و رسیدن آن به پالپ و در نتیجه نیاز به رسیدگی حکایت دارد. اما مسئله آن است که متخصصین زنان معمولا به مادران توصیه میکنند در این دوران حساسیت بیشتری به خرج دهند و همین موضوع سبب میشود تا نسبت به انجام درمان مردد شوند.
◀ سوال خیلی از مادران این است که آیا اصلا درمان ریشه در بارداری مضر است؟ عصب کشی در بارداری چه خطراتی به همراه خواهد داشت؟ بهترین زمان برای ترمیم ریشه در بارداری چه ماهی است؟ اگر شما هم از جمله افرادی هستید که نسبت به دریافت این خدمات مردد هستید، بهتر است ادامه این مطلب را از دست ندهید.
عصب کشی دندان در بارداری
مطمئنا بارداری دورهای است که مادر در این بازه باید نسبت به خیلی اقدامات خود توجه بیشتری داشته باشد. عصب کشی دندان یکی از مواردی است که اگر برای مادران باردار در زمان مناسبی انجام نشود، خطرات بالقوهای به همراه خواهد داشت. این خطرات بیشتر از مادر، تکامل جنین را تحت تاثیر قرار خواهد داد. از این رو اگر برای انجام عصب کشی در دوران بارداری به دندانپزشک مراجعه کنید، ممکن است این خدمات را برایتان به تعویق بیندازد.
◀ مدت تعویق درمان ریشه با توجه به ماه بارداری شما متفاوت خواهد بود. دقت داشته باشید که خطر درمان ریشه بیشتر به دلیل استفاده از داروها، اشعه و سایر محصولات مورد استفاده طی این پروسه است.
برای اطلاع از جدیدترین تعرفههای دندانپزشکی سال 1403 بر روی دکمه زیر کلیک کنید.
مضرات عصب کشی دندان در بارداری
انجام عصب کشی در ماههایی که برای مادر ایمن تلقی نمیشود، شانس بروز عوارض آن را افزایش خواهد داد. در ادامه مهمترین مشکلات و خطراتی که انجام درمان برای مادر به همراه دارد را بیان میکنیم:
پره اکلامپسی
پره اکلامپسی (مسمومیت حاملگی) یکی از شایعترین مشکلاتی است که در مادران باردار و به خصوص در سه ماهه انتهایی دوره مشاهده میشود. شانس بروز این عارضه زمانی که مادر روی یونیت دندانپزشکی قرار میگیرد، افزایش مییابد. در حقیقت زمانی که مادر با پره اکلامپسی مواجه میشود، عوارضی نظیر تورم، افزایش فشار خون ناگهانی و حتی سردرد شدید را تجربه خواهد کرد.
در صورتی که این مشکل برای مادر حین عصب کشی دندان در بارداری اتفاق بیفتد، نیاز به اقدامات فوری دارد. در غیر این صورت، احتمال شیوع مشکلات بسیار جدیتر برای مادر و جنین وجود خواهد داشت.
مشکلات تکاملی جنین
جنین در ماههای ابتدایی پس از لقاح نسبت به ترکیبات مختلف بسیار حساس است. از این رو مادر باید در این مدت حساسیت بیشتری به خرج دهد تا مشکلی برای جنین اتفاق نیفتد. اگر مادر در ماههایی ابتدایی بارداری تحت درمان ریشه قرار بگیرد، تکامل جنین تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
در واقع عصب کشی دندان در ماه اول و حتی دوم بارداری به دلیل حساسیت جنین، احتمال بروز مشکلات تکاملی نظیر عقب ماندگی ذهنی را افزایش میدهد. از این رو باید هنگام مراجعه به منظور درمان ریشه، حتما زمان مناسبی را مدنظر قرار دهید.
زایمان زودرس
زایمان زودرس از دیگر خطراتی است که انجام عصب کشی دندان در بارداری در بازه زمانی نامناسب میتواند به همراه داشته باشد. این موضوع بیشتر زمانی اتفاق میافتد که مادر در سه ماهه سوم برای دریافت خدمات مختلف دندانپزشکی اقدام کند. نکته قابل توجه آن است که یکی از مهمترین عوامل موثر در زایمان زودرس، پره اکلامپسی خواهد بود.
در واقع افزایش فشار خون ناگهانی در مادر روی جفت و جنین تاثیر میگذارد و سبب خواهد شد تا زایمان زودرس اتفاق بیفتد. حتی گاهی اوقات مردهزایی بروز پیدا میکند. به همین علت باید به چنین موضوعی توجه ویژه داشته باشید.
تغییر رنگ دندانهای کودک
خیلی از مادران پس از تولد و حتی چندین ماه بعد از رویش دندانهای شیری و دائمی، متوجه تغییر رنگ دندانهای کودک خود میشوند. آبی، خاکستری و حتی قهوهای از جمله رنگهای نسبتا شایع است در دندان کودک پس از تولد ایجاد شود. این موضوع نشان میدهد مادر در طول بارداری از خانواده دارویی تتراسایکلین استفاده کرده است.
این دارو در دسته آنتی بیوتیکها قرار میگیرد. گاهی به دلیل عدم اطلاع دندانپزشک از حاملگی مادر، پس از عصب کشی دندان در بارداری چنین دارویی تجویز میشود. حتی گاهی مادر در اثر سهلانگاری از چنین دارویی استفاده میکند. اثر این داروها پس از بارداری و بیشتر روی رنگ دندانها مشاهده خواهد شد.
شکاف کام و لب
در برخی از کودکان بعد از تولد عوارض بسیار جدی نظیر وجود شکاف در لب و حتی کام مشاهده میشود. اگرچه شیوع چنین عارضهای نسبت به دیگر مشکلات خیلی کمتر است، اما با توجه به درمان سخت و هزینهبر آن باید مورد توجه قرار بگیرد. شکاف کام و لب بیشتر به دلیل مصرف مشروبات الکلی توسط مادر در هفته 4 تا 9 پس از لقاح اتفاق میافتد.
نکته حائز اهمیت آن است که برخی از دهانشویهها حاوی الکل است. به همین علت، در صورت مصرف چنین ترکیباتی توسط مادر بعد از عصب کشی دندان در بارداری، شانس بروز این عارضه وجود دارد. البته احتمال آن نسبت به مصرف مشروبات الکلی خیلی کمتر است.
برای دریافت مشاوره تخصصی با دندانپزشک فرم زیر را پر کنید.
بهترین زمان برای عصب کشی دندان در بارداری
براساس رفرنسهای پزشکی و دندانپزشکی، دوره بارداری به صورت کلی به سه بازه تقسیم میشود. ایمن بودن انجام درمان دندان درد در بارداری از جمله انجام درمان ریشه در دوران حاملگی در هر سه ماهه در ادامه بررسی میشود:
عصب کشی در سه ماهه اول بارداری
سه ماهه اول حساسترین بازهای است که تمامی خدمات دندانپزشکی انتخابی اعم از درمان ریشه در آن ممنوعیت دارد. هفته 2 تا 8 حساسترین بازه در این سه ماهه محسوب میشود. بعد از آن و در هفته 8 تا 15 حساسیت آن کاهش مییابد اما هنوز ترکیبات مختلف مشکلزا خواهد بود. به همین دلیل عصب کشی دندان در ماه اول معمولا انجام نمیشود و به سه ماهه بعدی بارداری موکول خواهد شد.
عصب کشی در سه ماهه دوم بارداری
از هفته 16 تا 25 ایمنترین محدوده برای تسکین درد بیمار از طریق اقدام درمانی نظیر عصب کشی است. از این رو سه ماهه دوم در رفرنسهای مختلف بازه انتخابی برای انجام درمان ریشه ذکر میشود. در این بازه حساسیت جنین کمتر میشود و برای مادر باردار مشکل چندانی ایجاد نمیشود.
عصب کشی در سه ماهه سوم بارداری
شانس بروز برخی عوارض برای مادر در این ماهها بیشتر است. در حقیقت انجام عصب کشی در سه ماهه سوم و به خصوص ماه نهم، بیشتر مشکلات مرتبط با زایمان را به دنبال خواهد داشت.
عصب کشی دندان در زمان اقدام به بارداری
معمولا خیلی از مادران از انجام عصب کشی دندان در بارداری و درمان دندان درد سر باز میزنند. این موضوع به دلیل ترس و نگرانی است که نسبت به سلامت فرزند خود دارند. به همین سبب پیشنهاد میشود برای انجام درمان ریشه، حتی قبل از اقدام برای بارداری مراجعه کنید. این امر کمک میکند تا هیچ گونه نگرانی نسبت به سلامت جنین وجود نداشته باشد. به همین دلیل بهتر است قبل از بارداری، یک چکاپ کامل از دندانهای خود انجام دهید.
مطب دندانپزشکی دکتر صابر ملکپور آماده است تا خدمات دندانپزشکی را با هزینه مناسب و شرایط پرداخت منعطف در خدمت شما عزیزان قرار دهد.
برخی از خدمات درمانی ارائه شده در کلینیک دکتر صابر ملکپور:
🔷ترمیم پوسیدگی دندان
🔷درمان ریشه (عصب کشی)
🔷ایمپلنت دندان
🔷کشیدن دندان عقل
عوارض عدم عصب کشی دندان در بارداری
ما عوارض و خطرات مختلف و جدی را برای انجام درمان ریشه در بارداری ذکر کردیم. با این حال چنین موضوعی نباید به اشتباه تفسیر شود. عدم انجام عصب کشی و از بین بردن عفونت در پالپ دندان ممکن است عوارض بسیار بیشتری برای مادر و حتی جنین به همراه داشته باشد:
این احتمال وجود دارد که عفونت دندان گسترش پیدا کند و مشکلات زیادی برای مادر ایجاد نماید. حتی گاهی با گسترش زیاد عفونت، نیاز به بستری مادر خواهد بود.
باکتریها در صورتی که به خون راه پیدا کنند، از طریق آن قادر خواهند بود به جفت برسند. این موضوع مشکلاتی برای جنین ایجاد میکند.
زمانی که مادر درد داشته باشد، ترکیبات و هورمونهایی در مغز و سایر قسمتهای بدن ترشح میشود که در سلامت وی و جنین اختلال ایجاد میکند. این موضوع اگر به صورت مداوم و طولانی مدت باشد، بیشتر به چشم میآید.
معمولا درد دندانی که نیاز به عصب کشی دارد، شدید است. از این رو مادر مجبور خواهد بود برای تسکین آن از ترکیبات و داروهایی کمک بگیرد. این موضوع خود اثر بدتری نسبت به اقدامات درمانی به همراه دارد.
سوالات متداول
آیا عصب کشی دندان در ماه هفتم مجاز است؟
به طور معمول انجام درمانهای دندانپزشکی در هفته 16 تا 25 مجاز است. حتی در هفتههای اول ماه هفتم نیز مشکل خاصی برای جنین و مادر ایجاد نمیشود. اما هرچه به انتها نزدیکتر شود، شانس بروز عوارض بیشتر خواهد شد. با این وجود توصیه میشود حتماً با دندانپزشک و البته متخصص زنان مشورت کنید.
استفاده از مسکن بعد از عصب کشی دندان در بارداری مجاز است؟
صرفا برخی از مسکنها نظیر استامینوفن برای تسکین درد پس از عصب کشی مجاز خواهد بود.
اشعه ایکس برای تصویربرداری در درمان ریشه در طول بارداری مضر است؟
اشعه ایکس در سه ماهه دوم و با تدابیری نظیر استفاده از روپوش سربی برای مادر، مشکلی برای جنین ایجاد نمیکند. شایان به ذکر است که دوز اشعه تصاویر دندانپزشکی، خیلی کم است.
آنتی بیوتیک بعد از عصب کشی دندان در بارداری روی جنین تاثیرگذار است؟
برخی آنتی بیوتیکها روی جنین اثرات منفی میگذارد. به همین دلیل دندانپزشک معمولا ایمنترین گزینه را انتخاب میکند.
کلام نهایی
اینکه خیلی از مادران از انجام عصب کشی دندان در بارداری با تصور خطرات آن پرهیز میکنند، بسیار اشتباه است. این امر سبب خواهد شد مشکلات بسیار بیشتری نسبت به انجام درمان اتفاق بیفتد. ناگفته نماند که اگر درد و عفونت شدیدی ایجاد شده باشد، حتی انجام عصب کشی در سه ماهه اول هم ضرورت پیدا خواهد کرد.
تعیین وقت معاینه برای عصب کشی در بارداری
اگر ساکن مناطقی همانند مرزداران، اشرفی اصفهانی، پیامبر، پونک، آیت الله کاشانی، صادقیه و سازمان آب هستید و برای درمان ریشه در بارداری قصد مراجعه به مطب دندانپزشکی در غرب تهران را دارید، میتوانید به مطب دکتر صابر ملک پور مراجعه نمایید.
آدرس: تهران، مرزداران – نبش خیابان عرب حسینی پلاک ۵۳ طبقه دوم واحد ۷