درمان ریشه یکی از رایجترین گزینههای تسکین درد دندان محسوب میشود و معمولا تا مدتها دندان را حفظ میدارد. با این حال برخی از افراد ممکن است مدتی بعد از درمان ریشه، با عفونت دندان عصب کشی شده مواجه شوند. این موضوع سبب میشود فرد با علائمی نظیر درد و تورم همراه باشد.
◀ اما سوال اصلی این است که به چه دلیل عفونت بعد از عصب کشی دندان اتفاق میافتد؟ آیا میتوان چنین دندانی را مجدداً عصب کشی کرد یا صرفا راهحل آن کشیدن است؟ آیا بروز عفونت میتواند دوام و ماندگاری عصب کشی را تحت تاثیر قرار دهد؟ از زبان دکتر ملک پور علل، علائم و نحوه درمان چنین مشکلی را در ادامه بررسی خواهیم کرد.
عفونت دندان عصب کشی شده
معمولا زمانی برای عصب کشی دندان اقدام میشود که عفونت ناشی از پوسیدگی به پالپ و ریشه دندان رسیده باشد. یکی از دلایل عمده درد دندان پوسیده، همین موضوع است.
✔زمانی که دندانپزشک با کمک تجهیزات و تکنیکهای مناسب مانند روتاری به درمان ریشه میپردازد و سپس عفونت را خارج و کانالها را پر میکند. این امر علائم بیمار مانند درد و تور را تا حد زیادی کاهش خواهد داد.
اما چالشی که شاید برخی از بیماران پس از مدتی با آن مواجه شوند، عفونت بعد از درمان ریشه است. زمانی که چنین عارضهای ایجاد میشود، در واقع باکتریها مجددا به کانال ریشه راه پیدا میکنند. این موضوع سبب خواهد شد درد، تورم و سایر علائم ناشی از عفونت دندان عصب کشی شده آغاز شود. در چنین شرایطی بیمار باید برای درمان دندان خود اقدامات لازم را انجام دهد.
برای اطلاع از جدیدترین تعرفههای دندانپزشکی سال 1403 بر روی دکمه زیر کلیک کنید.
علل ایجاد عفونت بعد از عصب کشی
علل بسیاری وجود دارد که میتوان هر یک را به شکست عصب کشی و بروز عفونت پس از آن نسبت داد. برخی از این موارد مربوط به مهارت دندانپزشک است؛ با این حال، بعضی دیگر مرتبط به رعایت مراقبتها توسط خود بیمار خواهد بود.
در ادامه به طور کامل تمامی عوامل موثر در شکست درمان و عفونت دندان عصب کشی شده را بررسی میکنیم:
پنهان ماندن یک کانال
دندانها معمولا از یک یا چند ریشه برخوردار هستند. هر ریشه خود شامل یک یا تعدادی کانال عصبی و عروقی است که میتواند بخشی از حس دندان را فراهم کند. در عصب کشی دندانپزشک باید بتواند به خوبی با توجه به دانش و مهارتی که دارد، تمامی کانالها در ریشه را پیدا و پاکسازی کند.
اما این امر به همین سادگی نیست و گاهی اوقات شاهد پیدا نشدن برخی از کانالها هستیم. عفونت دندان عصب کشی شده در خیلی از مواقع میتواند از طریق همین کانالها به دندان و بافت اطراف آن راه پیدا کند. ناگفته نماند که خیلی از مواقع، 2 کانال موجود در یک ریشه در ابتدا و انتها به یکدیگر متصل میشوند. در این شرایط احتمال شکست درمان و بروز عفونت کمتر خواهد بود. زیرا با پر کردن یکی از آنها، مسیر ورودی و خروجی کانال دوم هم بسته خواهد شد.
اماده سازی ناکافی کانال
در عصب کشی برای اینکه بتوانیم باکتریها و عفونت داخل دندان را از بین برد، یکی از راهها استفاده از فایلهای مخصوص روتاری است. عصب کشی با روتاری به دندانپزشک کمک میکند تا عاج عفونی کانال را به خوبی حذف کند. با توجه به اصولی که در این حوزه وجود دارد، باید از فایلها با شماره مناسب به منظور آمادهسازی کانال استفاده کرد.
اما مسئله این است که گاهی اوقات آمادهسازی کانال به خوبی انجام نمیشود. در حقیقت آنطور که باید، دیواره عاجی از بین نمیرود. در این شرایط احتمال بروز عفونت دندان عصب کشی شده نسبت به قبل خیلی بیشتر خواهد بود. البته در صورت پر کردن مناسب کانال، احتمال بروز چنین عارضهای کمتر میشود.
شستوشوی ناکافی
طبق مطالعاتی که در حوزه دندانپزشکی صورت گرفته، خیلی از باکتریها قادرند به صورت عمقی در دیواره عاجی کانال پنهان شوند. از این رو اگر دندانپزشک صرفا از روش آمادهسازی مکانیکی با کمک فایل به منظور حذف عفونت استفاده کند، مسلما تعدادی باکتری همچنان داخل کانال باقی میماند.
به همین علت استفاده از مواد شستوشو دهنده در عصب کشی از اهمیت بالایی برخوردار است. این مواد با توجه به خاصیت ضدباکتریایی که دارد، قادر است به خوبی باکتری را از بین ببرد. معمولا دندانپزشک باید بعد از هر فایل، از چنین ترکیباتی استفاده کند.
عدم اقدام برای ترمیم دندان عصب کشی شده
یکی از نکات مراقبتی بسیار مهمی که بیماران باید به آن توجه کنند، اقدام به موقع به منظور ترمیم دندان عصب کشی شده است. پانسمانی که روی دندان قرار میگیرد نمیتواند تا مدت زیادی از نفوذ باکتریها جلوگیری به عمل آورد. از این رو بهتر است هرچه سریعتر برای پر کردن دندان خود اقدام کنید.
اگر مدت زیادی از عصب کشی دندان شما بگذرد، شانس نفوذ مجدد باکتریها به داخل کانال افزایش پیدا میکند.
این موضوع به خصوص زمانی که پانسمان از روی دندان بیفتد، بیشتر خواهد بود. در چنین شرایطی، احتمال عفونت دندان عصب کشی شده افزایش مییابد.
✔️نکته قابل توجه این است که در صورت عدم شستوشوی کانال، حتی در رادیوگرافی نیز امکان تشخیص کیفیت پایین عصب کشی وجود ندارد. از این رو بیمار ممکن است بدون داشتن پوسیدگی یا نشانهای در رادیوگرافی، با عفونت دندان عصب کشی شده مواجه شود.
برای دریافت نوبت و مشاوره فرم زیر را پر کنید.
شکستگی ترمیم
ترمیمی که روی دندان قرار میگیرد، در کنار عملکرد جویدن، از نفوذ باکتریها از قسمت بالایی دندان جلوگیری میکند. با این حال گاهی اوقات و پس از چند سال استفاده از آن، شاهد ایجاد ترک و حتی شکستگی ترمیم هستیم.
در این شرایط اگر برای ترمیم مجدد اقدامی صورت نگیرد، مسلما عفونت دندان عصب کشی شده را به دنبال خواهد داشت.
ترک دندان یا ریشه
دندانی که تحت درمان ریشه قرار میگیرد، اغلب ساختاری پوسیده دارد. از این رو پس از برداشت پوسیدگی، دیوارههای آن استحکام کمتری نسبت به قبل خواهد داشت. به همین علت ممکن است با وارد شدن نیروی زیاد دچار شکستگی شود. معمولا ترک و شکستگی در ساختار دندان راه نفوذ باکتریها را فراهم میکند.
حتی گاهی اوقات به دلیل وارد شدن آسیب به دندان یا نیروی زیاد حین عصب کشی، ریشه دچار شکستگی عمودی میشود. این شکستگی ریسک عفونت دندان عصب کشی شده را بسیار افزایش میدهد.
خطا حین عصب کشی
در برخی کیسها، ساختار ریشه پیچیدگیهای زیادی دارد. این موضوع شانس بروز خطا حین درمان ریشه را افزایش میدهد. هر یک از این خطاها میتواند در آمادهسازی، شستوشو و پر کردن مناسب کانال اختلال ایجاد کند. از این رو در صورت بروز چنین مواردی، بروز عفونت دندان عصب کشی شده قابل انتظار است.
عدم رعایت بهداشت مناسب
از دیگر دلایلی که سهم بسیاری در بروز عفونت دندان پس از عصب کشی دارد، میتوان به عدم رعایت بهداشت توسط بیمار اشاره کرد. استفاده از مسواک و نخ دندان مسلماً ریسک پوسیدگی و نفوذ باکتریها به کانال ریشه را کمتر میکند. به همین سبب اگر بیماری رعایت بهداشت دهان و دندان را جدی نگیرد، حتی 3 تا 4 ماه بعد از عصب کشی ممکن است به عفونت دچار شود.
علائم عفونت دندان عصب کشی شده
زمانی که عفونت بعد از عصب کشی دندان ایجاد میشود. یکسری علائم در فرد بروز میکند که در تشخیص این موضوع کمککننده است:
- درد شدید حین جویدن یا به صورت خودبهخودی.
- گاهی ممکن است پس از عصب کشی، همچنان شاهد حساسیت دندان نسبت به سرما و گرما باشید.
- ترشح چرک
- تورم در صورت تجمع باکتری
- بوی بدی دهان
- در تصاویر رادیوگرافی فرد ممکن است ضایعاتی دیده شود.
- در موارد شدید ممکن است تب، بیحالی و حتی ناتوانی در باز کردن دهان مشاهده شود.
درمان عفونت دندان عصب کشی شده
معمولا 2 راهکار کلی برای درمان عفونت دندان بعد از عصب کشی وجود دارد. با توجه به شرایط بیمار و علت بروز این عارضه، بهترین دکتر عصب کشی در غرب تهران طرح درمان را انتخاب خواهد کرد:
عصب کشی مجدد دندان
در خیلی از مواقع و به خصوص در کیسهایی که بروز عفونت به دلیل عصب کشی ناکافی است، میتوان دندان را عصب کشی مجدد یا ری اندو کرد. در حقیقت دندانپزشک مجددا دندان را باز میکند و با دقت بیشتری کانالها را آمادهسازی و پر خواهد کرد. در مواردی که یکی از کانالها پیدا نشده، در درمان مجدد ریشه آن را جستوجو و پر میکنند.
◀این درمان معمولا در شرایطی که با رعایت تمامی اصول مربوطه انجام شود، میتواند مشکل فرد را به طور کامل برطرف کند. اما همیشه این طور نیست و باید سراغ راهکار دیگری رفت.
کشیدن دندان
در برخی از شرایط که شکستگی ریشه و حتی تاج به گونهای اتفاق میافتد که امکان ترمیم آن وجود ندارد، کشیدن دندان تنها راه چاره است. در این گونه مواقع دندانپزشک با خارج کردن دندان، عامل عفونت را برطرف میکند. پس از مدتی به دلیل حذف علت این عارضه، عفونت به طور خودکار فروکش خواهد کرد.
مطب دندانپزشکی دکتر صابر ملکپور آماده است تا خدمات دندانپزشکی را با هزینه مناسب و شرایط پرداخت منعطف در خدمت شما عزیزان قرار دهد.
برخی از خدمات درمانی ارائه شده در کلینیک دکتر صابر ملکپور:
🔷ترمیم پوسیدگی دندان
🔷درمان ریشه (عصب کشی)
🔷ایمپلنت دندان
🔷کشیدن دندان عقل
سوالات متداول در رابطه با عفونت بعد از عصب کشی
عفونت دندان عصب کشی شده بعد از چه مدت ایجاد میشود؟
با توجه به علت این عارضه، زمان بروز علائم آن متفاوت خواهد بود. این مدت از 3 ماه تا حتی 10 سال متغیر است.
آیا عفونت دندان عصب کشی شده، دوام آن را کاهش میدهد؟
مسلما زمانی که دندان عصب کشی شده دچار عفونت میشود، دوام آن تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. در واقع بروز این عارضه یکی از نشانههای شکست درمان ریشه است.
آیا همیشه برای رفع عفونت دندان عصب کشی شده، آن را میکشند؟
خیر، در شرایطی که امکان انجام درمان ریشه مجدد وجود داشته باشد، کشیدن آن خیلی منطقی به نظر نمیرسد.
کلام نهایی
برای اینکه ریسک عفونت دندان عصب کشی شده را کم کنید، بهتر است نکات مراقبتی که دندانپزشک به شما بازگو میکند را به خوبی رعایت کنید. همچنین پیشنهاد میشود با توجه به سختی درمان حتما از یک دندانپزشک با تجربه و ماهر به منظور انجام این روش کمک بگیرید.
2 پاسخ
حدود ٣ هفته اي ميشه كه دندانمو عصب كشي كردم ولي همچنان درد داره و تير ميكشه
و حتي حس مي كنم نفسم بد بو شده
آيا دندونم ممكنه عفونت كرده باشه
با سلام
بله شیلا عزیز. بهتر است معاینه شوید و یک عکس رادیوگرافی تهیه شود.