یکی از سوالات بسیار مهمی که خیلی از مادران ممکن است با آن مواجه شوند، این است که آیا کشیدن دندان در بارداری برای جنین خطری به همراه دارد؟ اگر چنین درمانی خطری برای مادر و جنین ندارد، چرا برخی از دندانپزشکان از انجام آن شانه خالی میکنند؟ در صورتی که کشیدن دندان در حاملگی با خطر همراه باشد، آیا باید ریسک آن را قبول کنیم؟
بارداری دورانی است که حدود 9 به طول انجامیده و مادر باید در این مدت تمام تلاش خود را به کار بگیرد تا از پوسیدگی دندانها و نیاز به انجام خدمات دندانپزشکی نظیر کشیدن دندان جلوگیری کند. با این حال، به دلایل مختلف نظیر تغییرات هورمونی صورت گرفته، ممکن است درد شدیدی در دندان ایجاد شود. در این شرایط نباید دندان را از دهان خارج کرد؟ با ما همراه باشید تا به این نگرانی مادران پاسخ دهیم!
کشیدن دندان در بارداری
یکی از توصیههایی که در منابع مختلف خیلی به آن تاکید شده است، عدم اقدام برای دریافت خدمات دندانپزشکی در دوران بارداری است. با توجه به آسیبپذیر بودن جنین، توصیه میشود که حتیالمکان قبل از شروع دوران حاملگی برای کشیدن یا ترمیم دندانهای پوسیده اقدام شود.
با این حال، خیلی از بیماران از این موضوع آگاهی لازم را نداشته و ممکن است در دوران بارداری متوجه درد و سایر علائم خرابی دندان شوند. در چنین شرایطی مانند دوران قبل از بارداری، به راحتی نمیتوان برای دریافت خدمات دندانپزشکی اقدام کرد؛ زیرا مادر باردار ملاحظات خاص خود را داشته و باید خطرات آن را در نظر گرفت.
کشیدن دندان در دوران بارداری برای مادر بدون خطر نخواهد بود. اما نکته بسیار مهم این است که دندان عفونی خود خطر بزرگتری برای جنین محسوب میشود. به همین علت، در صورتی که در این دوران برای درمان عفونت اقدامی انجام نشود، مطمئناً اثرات سوء آن بیشتر از کشیدن دندان خواهد بود.
❌ دقت داشته باشید که جنین در برخی از ماهها آسیبپذیرتر بوده و به همین دلیل نباید در شرایطی که خیلی اورژانسی نیست، خدماتی برای مادر انجام شود. با این حال، برخی از ماههای بارداری در منابع دندانپزشکی برای بیمار ایمن در نظر گرفته شده و در صورت نیاز، مادر قادر خواهد بود برای کشیدن دندان اقدام کند.
بهترین زمان کشیدن دندان در بارداری
قبل از اینکه بهترین زمان به منظور کشیدن دندان برای مادر باردار را به شما معرفی کنیم، بهتر است با تقسیمبندی این دوران آشنا شوید. به طور کلی، دوران بارداری را به 3 بخش طبقهبندی میکنند که در ادامه هریک را بررسی میکنیم:
کشیدن دندان در 3 ماهه اول بارداری
سه ماهه اول بارداری زمانی است که جنین به تازگی شکل گرفته و به همین علت، در حساسترین دوران خود قرار داد. در واقع، کوچکترین عامل محرک میتواند روی رشد و تکامل جنین اثر گذاشته و سبب بروز برخی عوارض جدی شود. به عنوان مثال، برخی داروها با اثر روی جنین سبب عقب ماندگی ذهنی و حتی سقط وی خواهد شد.
از این رو، کشیدن دندان در 3 ماهه اول بارداری ممنوعیت داشته و صرفا در یکسری شرایط بسیار خاص آن هم زیر نظر متخصص قابل انجام خواهد بود.
این موضوع نه فقط برای کشیدن دندان در بارداری، بلکه برای خیلی از خدمات دندانپزشکی صدق میکند. اما اگر دندان درد در بارداری در سه ماهه اول شروع شود، چه اقدامی باید انجام داد؟
دندانپزشکان در این شرایط توصیه میکنند مادر باردار با کمک برخی داروهای مجاز و بدون اثر سوء روی جنین، درد و عفونت دندان را کنترل کرده و تا 3 ماهه دوم صبر کند. سپس در 3 ماهه دوم بارداری میتوانند با خیالی آسودهتر برای کشیدن دندان خود اقدام نماید.
کشیدن دندان در 3 ماهه دوم بارداری
ایمنترین زمان برای کشیدن دندان در بارداری، سه ماهه دوم است. در این مدت خیلی از ارگانهای جنین شکل گرفته و حساسیت آن به عوامل مختلف کاهش پیدا خواهد کرد. به همین دلیل، انجام خدمات دندانپزشکی مختلف نظیر کشیدن برای مادر خیلی مشکل خاصی ایجاد نمیکند.
لازم به ذکر است که کشیدن دندان در این زمان نیز باید با دقت و طبق ملاحظات خاصی انجام شود. به عنوان مثال، برخی داروهای خاص در این دوران همچنان ممنوعیت تجویز دارد و نباید مورد استفاده قرار بگیرد. با این حال، نسبت به 3 ماهه اول بارداری نگرانی زیادی وجود ندارد.
کشیدن دندان در 3 ماهه سوم بارداری
با توضیحاتی که در قسمت قبلی ارائه شد، شاید این سوال برای خیلی از شما پیش بیاید که چرا 3 ماهه دوم بهترین زمان برای کشیدن دندان است؟ چرا 3 ماهه سوم با اینکه مدت بیشتری از تشکیل جنین شکل گرفته، اما زمان مناسبی برای کشیدن دندان محسوب نمیشود؟
در حقیقت، اگر بخواهیم از نظر ایمنی جنین دورانهای مختلف را در بارداری بررسی کنیم، 3 ماهه سوم بهترین زمان است. اما باید در نظر داشته باشید که در این 3 ماهه، مادر با محدودیتهایی نیز همراه است. یکی از مهمترین محدودیتهایی که سبب میشود دندانپزشکان 3 ماهه سوم را بهترین زمان برای کشیدن دندان در نظر نگیرند، بزرگ شدن شکم است. در این دوران با در نظر گرفتن اینکه وزن جنین به بیشترین حد خود میرسد، شکم مادر بزرگ شده و همین امر سبب خواهد شد مادر نتواند در پوزیشن دلخواه روی یونیت دراز بکشد.
✔️ توجه داشته باشید که انواع خدمات دندانپزشکی را میتوانید به صورت اقساطی در مطب دکتر صابر ملک پور دریافت کنید. جهت دریافت اطلاعات بیشتر در مورد هزینه دندانپزشکی در غرب تهران فرم زیر را پر کنید.
برای دریافت نوبت و مشاوره کشیدن دندان در بارداری فرم زیر را پر کنید.
علائم نیاز به کشیدن دندان در دوران حاملگی
دندانی که نیاز به کشیدن دارد معمولا با علائمی همراه بوده که برای مادر آزاردهنده است. در ادامه به بعضی از مهمترین آنها اشاره میکنیم:
درد دندان
از جمله مهمترین علائمی که سبب خواهد شد مادر در دوران بارداری خواهان درمان و کشیدن دندان خود باشد، درد بسیار شدیدی است که به علت پوسیدگی ایجاد میشود. البته باید توجه کرد وجود درد همیشه نشاندهنده نیاز به خارج کردن دندان نیست. با این حال، میتواند دلالت بر نیاز بیمار به عصب کشی دندان یا سایر خدمات دندانپزشکی داشته باشد.
تشکیل آبسه و تورم
یکی دیگر از علائمی که نشان میدهد دندان دچار عفونت شده و نیاز به درمان دارد، تشکیل آبسه و حتی مشاهده تورم در قسمتی از لثه یا صورت است. در این شرایط، ابتدا باید برای تخلیه و درمان آبسه دندان از آنتی بیوتیک و حتی تیغ جراحی کمک گرفت و سپس بسته به شرایط دندان، برای کشیدن یا ترمیم آن اقدام کرد.
شکستن دندان و باقی مانده ریشه آن
در برخی از شرایط ممکن است دندان بیمار به هر دلیلی نظیر پوسیدگی و حتی ضربه دچار شکستگی شود. در چنین بیمارانی، نگه داشتن دندان شاید خیلی پروگنوز خوبی نداشته باشد. به همین دلیل، باید برای کشیدن دندان در بارداری اقدام کند.
عفونت و بوی بد دهان
مادری که دندانش دچار عفونت شده باشد، باید به منظور انجام خدمات دندانپزشکی اقدام کند. عفونت در دوران بارداری میتواند خطرات بسیاری برای جنین داشته باشد؛ از این رو، کشیدن یا ترمیم دندان اهمیت بسیاری خواهد داشت. نکته قابل توجه این است که عفونت یکی از عوامل اصلی بروز بوی بد دهان محسوب میشود.
مراقبتهای بعد از کشیدن دندان در بارداری
مراقبتهای بعد از کشیدن دندان در دوران بارداری از جمله ملاحظاتی است که بیمار باید به آنها توجه کند. با این کار، احتمال بروز عوارض و آسیب به جنین تا حد زیادی کاهش پیدا میکند:
داشتن استراحت کافی بعد از کشیدن دندان در حاملگی، یکی از ملاحظات مهم محسوب میشود. دقت داشته باشید که داشتن فعالیت زیاد بعد از خارج کردن دندان، احتمال خونریزی را افزایش میدهد. |
با توجه به حساسیت بافت لثه بعد از کشیدن دندان، بهتر است از رژیم غذایی سبک و نرم استفاده کنید. |
برای کنترل درد خود بهتر است از مسکنهای ضعیف کمک بگیرید. اما توجه داشته باشید که این کار حتما با مشورت دندانپزشک شما انجام شود. |
استعمال دخانیات و مصرف الکل به خودی خود برای مادر باردار مضر است. این محصولات روی ترمیم بافت لثه تاثیر منفی گذاشته و باید از آنها اجتناب شود. |
در صورتی که مادر با برخی عوارض جدی نظیر عفونت و خونریزی شدید همراه بود، باید به دندانپزشک خود اطلاع دهد. |
برای کنترل تورم حاصل از کشیدن میتوان از کمپرسها سرد و گرم استفاده کرد. |
بعد از آن باید بهداشت دهان همچنان مانند گذشته و چه بسا بهتر رعایت شود. |
تف کردن به هیچ عنوان توصیه نمیشود. |
نوشیدن مایعاتی نظیر آب میوه با کمک نی سبب کنده شدن لخته خواهد شد. |
نگه داشتن گاز روی ناحیه لثه 1 تا 2 ساعت ضروری است. |
عوارض کشیدن دندان در بارداری
همانطور که پیشتر هم اشاره شد، کشیدن دندان در 3 ماهه اول و سوم میتواند با برخی عوارض همراه باشد. با این حال، زمانیکه مادر در 3 ماهه دوم بارداری برای خارج کردن اقدام کند، صرفا یکسری عوارض ناشی از این درمان را تجربه خواهد کرد. این عوارض شامل موارد زیر است:
- درد به دلیل تهاجم به بافت نرم تا مدتی طبیعی است.
- تورم ناشی از بروز التهاب یکی از عوارض طبیعی بوده و بعد از چند روز فروکش خواهد کرد.
- معمولا خونریزی 1 تا 2 ساعت ادامه داشته و به صورت خیلی خفیف تا 24 ساعت باقی میماند.
- عفونت از عوارض نگرانکننده بوده و باید برای پیگیری آن به دندانپزشک مراجعه کنید.
- تریسموس ناشی از بی حسی تا چند روز ممکن است مشاهده شود.
- حفره خشک یکی از دردناکترین مشکلاتی است که در صورت عدم رعایت نکات مراقبتی ایجاد خواهد شد.
- آسیب به عصب از عوارض بسیار نادر کشیدن دندان محسوب میشود.
مطب دندانپزشکی دکتر صابر ملکپور (بهترین دندانپزشک مرزداران) آماده است تا خدمات دندانپزشکی را با هزینه مناسب و شرایط پرداخت منعطف در خدمت شما عزیزان قرار دهد.
برخی از خدمات درمانی ارائه شده در کلینیک دکتر صابر ملکپور:
🔷ترمیم پوسیدگی دندان
🔷درمان ریشه (عصب کشی)
🔷ایمپلنت دندان
🔷کشیدن دندان عقل
سوالات متداول کشیدن دندان در دوران بارداری
آیا گرفتن عکس رادیوگرافی برای کشیدن دندان در بارداری مجاز است؟
دقت داشته باشید که گرفتن تصاویر رادیوگرافی برای دندان دوز بالایی نداشته و مشکل خاصی ایجاد نمیکند. با این حال، برای کاهش نگرانی و ریسک بروز عوارض احتمالی، یکسری تدابیر نظیر استفاده از روپوش سربی برای مادر در نظر گرفته میشود.
آیا تزریق بیحسی در بارداری خطرناک است؟
خیر، معمولا استفاده داروهای رایج نظیر لیدوکائین برای بیحس کردن ناحیه مورد نظر، اثر منفی روی جنین ندارد.
استفاده از داروهای مسکن برای کاهش درد بعد از کشیدن دندان در بارداری ضرر دارد؟
بسته به نوع دارو، پاسخ به این سوال متفاوت است. معمولا دندانپزشک داروهایی تجویز میکند که اثر منفی روی جنین نداشته و باعث عوارض نخواهد شد.
آیا مجاز به استفاده از آنتی بیوتیک بعد از کشیدن دندان در بارداری هستیم؟
اگر بخواهید به صورت سر خود این کار را انجام دهید، مطمئنا میتواند مشکلاتی برای شما و فرزندتان به همراه داشته باشد. اما زمانی که دندانپزشک مصرف این محصولات را ضروری بداند، از موارد مجاز استفاده خواهد کرد.
کلام نهایی
علیرغم تصور خیلی از مادران، کشیدن دندان در بارداری اگر در زمان درست صورت بگیرد، مشکلی برای فرزندشان ایجاد نخواهد کرد. به همین دلیل پیشنهاد میشود در صورتی که دندان دچار عفونت شده و نیاز به چنین خدماتی داشته باشد، حتما به یک دندانپزشک با تجربه برای خارج کردن آن اقدام کنید.
تعیین وقت معاینه با بهترین دندانپزشک مرزداران
اگر ساکن مناطقی همانند مرزداران، اشرفی اصفهانی، پیامبر، پونک، آیت الله کاشانی، صادقیه و سازمان آب هستید و برای کشیدن دندان قصد مراجعه به مطب دندانپزشکی در غرب تهران را دارید، میتوانید به مطب دکتر صابر ملک پور مراجعه نمایید.
آدرس: تهران، مرزداران – نبش خیابان عرب حسینی پلاک ۵۳ طبقه دوم واحد ۷