مراقبت های بعد از پر کردن دندان شاید مهمترین عامل در افزایش طول عمر آن محسوب شود. عدم رعایت این نکات سبب میشود دندان طول عمر بسیار کوتاهی داشته و صرفاً هزینه شما به هدر رود. از این رو، توصیه ما این است که تمامی نکات بیان شده توسط دندانپزشک خود را با جدیت پیگیری کنید.
اما چرا مراقبت بعد از پر کردن دندان ضروری است؟ مگر امکان بروز پوسیدگی مجدد در دندان ترمیم شده وجود دارد؟ چگونه باید از بروز عوارض بعد از ترمیم پوسیدگی دندان پیشگیری کنیم؟ اگر به دنبال افزایش طول عمر دندان پر شده خود هستید، توصیه میکنیم به نکات گفته شده در این مقاله توجه کنید!
مراقبت های بعد از پر کردن دندان
نکات مراقبتی بسیاری بعد از پر کردن دندان توصیه میشود که رعایت هرکدام الزامی است. اگر صرفا یکی از این نکات را مورد توجه قرار دهید، نباید انتظار داشته باشید که دندان ترمیم شده بتواند تا مدت نسبتا زیادی دوام آورد. به همین علت، توصیه اکثر دندانپزشکان بر رعایت همه یا حتیالامکان اکثر آنها است:
رعایت بهداشت دهان
اولین و شاید مهمترین اصل در مراقبت از پر کردن دندان، رعایت بهداشت دهان است. کنار گذاشتن مسواک و نخ دندان توسط خیلی از بیماران پس از انجام ترمیم دندان بسیار دیده شده است. این در حالی است که عدم کنترل پلاک سبب خواهد شد ترمیم و حتی طول عمر دندان به کمتر یک سال کاهش پیدا کند.
درست است که رعایت بهداشت تنها عامل تاثیرگذار در افزایش دوام دندان پر شده نیست، اما میتواند از پوسیدگی مجدد دندان یا نیاز به عصب کشی دندان تا حد بسیار زیادی جلوگیری کند. همین موضوع خود در پیشگیری از شکستن دندان به دلیل پوسیدگی و ضعیف شدن ساختار آن، موثر است.
در حالت ایدهآل، توصیه میشود در روز 2 مرتبه از مسواک و نخ دندان استفاده کنید. انتخاب مسواک مناسب بر عهده خود شما بوده و در صورت راحت بودن در استفاده از آن، میتوانید همان محصول را خریداری کنید. همچنین باید توجه داشته باشید که خیلی به صورت تهاجمی از مسواک استفاده نکنید. به کارگیری نخ دندان از دیگر روشهای جلوگیری از پوسیدگی راجعه است. استفاده از آن یک مرتبه در روز کفایت میکند.
برای اطلاع از جدیدترین تعرفههای دندانپزشکی سال 1403 بر روی دکمه زیر کلیک کنید.
عدم استفاده ابزاری از دندان
درست است که دندان ساختار بسیار مستحکمی دارد، اما نباید به آن به عنوان یک ابزار نگاه کنید. خوردن مواد غذایی سفت برای دندان سالم به هیچ عنوان توصیه نمیشود. در واقع شکستن پسته و حتی آجیل با دندان سالم میتواند سبب آسیب و شکستگی آن شود.
اما موضوع مهمتر آن است که ساختار دندان پر شده نسبت به انواع سالم آن بسیار پایینتر است. به همین دلیل شکستن آجیل حتی احتمال آسیب به دندان را تا حد زیادی افزایش میدهد. علاوهبر این، هنگام جویدن باید بسیار احتیاط کرده و نیروی زیادی به دندان وارد نکنید. این مورد یکی از مهمترین مراقبت های بعد از پر کردن دندان برای افزایش دوام آن محسوب میشود.
پرهیز از خوردن مواد چسبناک
مواد چسبناکی نظیر آدامس و حتی برخی شکلاتها، به دندان و ساختار ترمیم اتصال نسبتا محکمی برقرار میکند. این اتصال هنگام جویدن نیرویی در خلاف جهت نشستن ترمیم به آن وارد خواهد کرد. در حقیقت این نیرو تمایل دارد ماده پرکننده را از روی دندان خارج کند.
با این حال، معمولا مواد ترمیمی اتصال نسبتا محکمی به ساختار دندان برقرار کرده و به همین راحتی از آن جدا نمیشود. اما وارد شدن نیرو توسط مواد چسبناک به ماده ترمیم در طول زمان سبب خواهد شد این اتصال زودتر سست شود. از این رو، یکی از مراقبت های بعد از پر کردن دندان، پرهیز از خوردن این نوع مواد به صورت طولانی مدت است.
علاوه بر این موضوع، باید توجه داشته باشید که خوردن مواد چسبناک سبب اتصال آنها به ساختار دندان میشود. به همین علت، تمیز کردن سطح دندان از چنین موادی دشوار بوده و معمولا مقداری از ذرات روی آن باقی میماند. از این رو، خطر بروز پوسیدگی مجدد در دندان با خوردن این محصولات افزایش خواهد یافت.
اگر ساکن غرب تهران هستید و قصد پر کردن دندان دارید، برای دریافت نوبت از بهترین دندانپزشک غرب تهران فرم زیر را تکمیل کنید.
کاهش مصرف مواد قندی
از زمانی که محصولات قندی به صورت گسترده به بازار وارد شده، میزان پوسیدگی به مقدار زیادی افزایش پیدا کرده است. این موضوع حتی پس از ترمیم دندان نیز صدق کرده و به عنوان مراقبت های بعد از پر کردن دندان، باید مقدار کربوهیدرات رژیم غذایی خود را کاهش دهید.
برای اطلاعات بیشتر درباره اینکه بعد از ترمیم و پر کردن دندان چی بخوریم حتما مقاله مربوطه را با دقت مطالعه کنید.
پرهیز از استعمال دخانیات
نیکوتین موجود در محصولات دخانیاتی از ترکیبات موثر در پوسیدگی دندان محسوب میشود. از این رو برای کاهش پوسیدگی راجعه در دندانها باید مقدار استفاده از چنین محصولاتی را کاهش دهید. نوشیدنیهای الکلی نیز از دیگر محصولات با تاثیر منفی در طول عمر دندان ترمیم شده است.
برای کاهش عوارض پر کردن دندان چه کنیم؟
پیشتر مراقبت های بعد از پر کردن دندان جهت افزایش طول عمر دندان معرفی کردیم؛ اما برای آنکه بتوانید عوارض پر کردن دندان را تا حد زیادی کنترل کنید، توجه به نکات زیر ضروری است:
پرهیز از خوردن مواد خیلی گرم یا سرد
پر کردن دندان بسته به فاکتورهای مختلفی ممکن است با مواد گوناگونی انجام شود. هر یک از این ترمیمها خصوصیات متفاوتی داشته و گاهی احتمال حساسیت دندان نسبت به سرما و گرما وجود دارد. این موضوع زمانی بیشتر احساس میشود که دندان پوسیدگی عمیقی داشته و به نزدیکی پالپ رسیده باشد.
معمولا در چنین شرایطی و با در نظر گرفتن مقدار تراش مورد نیاز، از آمالگام برای پر کردن دندان استفاده میشود. این ماده از عناصر فلزی تشکیل شده و همین موضوع باعث افزایش خاصیت هدایت حرارتی آن میشود. به همین علت، افرادی که دندانشان با آمالگام ترمیم شده، معمولا تا مدتی نسبت به سرما و گرما حساستر هستند.
در چنین بیمارانی یکی از مراقبت های بعد از پر کردن دندان، مصرف کمتر مواد خیلی سرد یا گرم است. این موضوع علاوهبر کم کردن چنین عارضهای، در کاهش احتمال شکست ترمیم موثر است. در حقیقت، تغییرات حرارتی ناگهانی سبب افزایش یا کاهش حجم ترمیم نسبت به دندان شده و در افتادن آن موثر خواهد بود.
اقدام برای اصلاح ترمیم دندان
درد بعد از پر کردن دندان خیلی از اوقات حین جویدن مواد غذایی ایجاد میشود. این موضوع نشاندهنده آن است که حین این پروسه، فشار نسبتا زیادی به ترمیم وارد میشود. احتمال بسیار زیاد این فشار به دلیل بلند بودن ترمیم دندان بوده و همین امر احساس درد را به دنبال دارد.
برای اینکه از چنین عارضهای پیشگیری شود، دندانپزشک معمولا پس از اتمام پروسه درمان با کمک ابزارهای مخصوص به اصلاح ارتفاع ماده پرکننده میپردازد. با این حال، در صورتی که پس از مراجعه به خانه همچنان احساس بلند بودن ترمیم را داشتید، حتما برای اصلاح آن به دندانپزشک مراجعه کنید.
استفاده از مسکنها
احساس درد و به خصوص آزردگی در ناحیه دندان پس از این پر کردن طبیعی است. این موضوع معمولا بعد از چند ساعت و نهایتا چند روز از بین خواهد رفت. اما نکته قابل توجه آن است که مقدار این احساس به دلیل آستانه درد متفاوت در افراد مختلف متغیر خواهد بود
از جمله مراقبت های بعد از پر کردن دندان که برای بیماران با آستانه درد پایین مورد توجه قرار گرفته، استفاده از داروهای مسکن است. معمولا داروهای مسکن برای کاهش این درد مناسب بوده و بعد از مدتی به صورت خود به خودی از بین میرود. با این حال اگر درد به سبب دلایل دیگری باشد، ممکن است پس از مدت طولانی نیز همچنان باقی بماند.
جویدن با سمت دیگر دهان
معمولا ماده ترمیمی به خصوص آمالگام در ساعتهای اولیه پس از ست شدن، همچنان استحکام کافی را نداشته و باید در به کارگیری آن مراعات شود. از این رو، طبق مراقبت های بعد از پر کردن دندان بهتر است برای چند ساعت اول با طرفی که ترمیم برای آن انجام نشده، غذا بخورید.
تا رفع بی حسی کامل صبر کنید
یکی از اشتباهاتی که افراد ممکن است پس از انجام هر یک از خدمات دندانپزشکی مرتکب آن شوند، خوردن و آشامیدن بلافاصله پس از انجام درمان است. این کار نه تنها روی ترمیم اثر میگذارد، بلکه میتواند مشکلات بیشتری برای بیمار ایجاد کند. معمولا اثر بیحسی تا مدتی پس از درمان باقی میماند.
داروی بیحسی علاوهبر خود دندان، روی بافت نرم اطراف آن و حتی گاهی زبان و گونه تاثیرگذار است. با توجه به این موضوع، اگر فرد حین جویدن زبان و حتی بافت گونه را گاز بگیرد، چیزی متوجه نخواهد شد. از این رو منتظر ماندن تا رفع اثر بی حسی برای خوردن مواد غذایی، باید به عنوان یکی از مراقبت های بعد از پر کردن دندان در نظر گرفته شود.
از مصرف مواد رنگی پرهیز شود
محصولات حاوی رنگدانه این قابلیت را دارد تا دندان و حتی ترمیم روی آن را با تغییر رنگ مواجه کند. از این رو، دندانپزشکان معمولا پیشنهاد میکنند پس از انجام ترمیم و به خصوص قرار دادن مادهای نظیر کامپوزیت، تا چند ساعت از مواد رنگی استفاده نشود. همچنین، بهتر است مقدار مصرف این محصولات را در رژیم غذایی خود را کمتر کنید.
چه زمانی بعد از پر کردن دندان به دندانپزشک مراجعه کنیم؟
گاهی اوقات ممکن است یکسری علائم و مشکلات حتی با رعایت صحیح مراقبت های بعد از پر کردن دندان وجود داشته باشد که توجه به آنها ضروری است. در صورت مشاهده هر یک از این موارد، توصیه میکنیم به دندانپزشک مراجعه کنید.
اگر قسمتی از ماده پرکننده بشکند، باید برای پر کردن دندان مجدداً اقدام کنید. عدم مراجعه شما با عوارضی نظیر کاهش استحکام دندان و حتی پوسیدگی مجدد همراه خواهد بود. |
اگر قسمتی از دندان به همراه پر کردن دچار شکستگی شود، نیاز است برای بررسی بیشتر اقدام کنید. گاهی اوقات میتوان مجددا دندان را پر کرد یا اینکه برای آن روکش قرار داد. |
اگر با وجود رعایت تمامی مراقبت همچنان برای مدت طولانی با درد دندان پر شده مواجه بودید، باید برای بررسی علت اصلی آن به مطب مراجعه کنید. |
اگر مدتی پس از پر کردن دندان متوجه تغییر رنگ تیرهای در اطراف ترمیم آن شدید، باید به بروز پوسیدگی شک کنید. البته گاهی اوقات به دلیل قرار دادن ترمیم آمالگام، چنین تغییر رنگی طبیعی است. |
همانطور که در بخشهای ابتدایی مقاله اشاره کردیم، داشتن احساس بلندی ترمیم از دیگر مواردی است که به منظور اصلاح آن باید به دندانپزشک مراجعه کنید. |
سوالات متداول اقدامات بعد از پر کردن دندان
یکی از تصورات اشتباهی که خیلی از افراد در خصوص مراقبت های بعد از پر کردن دندان دارند، لزوم استفاده از آنتی بیوتیک است. این در حالی است که پر کردن دندان نیازی به مصرف چنین داروهایی ندارد.
بعد از پر کردن دندان با آمالگام، گفته میشود حدود 2 تا 3 ساعت چیزی نخورید. این در حالی است که برای بیماران با ترمیم کامپوزیت، چنین محدودیتی وجود ندارد. ناگفته نماند که برای مواد پر کننده کامپوزیت، تا 24 ساعت باید از مصرف مواد رنگی پرهیز شود.
بسته به اینکه چه ماده پرکنندهای برای ترمیم دندان استفاده میشود، این مورد متفاوت خواهد بود. این موضوع برای ترمیمهای کامپوزیتی محدودیت داشته و تا 24 ساعت باید حتیالامکان مقدار مصرف آنها را کاهش داد. اما برای بیمارانی که از آمالگام به منظور پر کردن دندانشان استفاده شده، چنین محدودیتی وجود ندارد.
کلام نهایی
ترمیم دندان با مواد پر کننده یکی از خدمات دندانپزشکی محسوب میشود که در صورت رعایت مراقبت های بعد از پر کردن دندان، عمر نسبتاً بالایی دارد. از این رو هرچه فرد در رعایت این نکات تلاش بیشتری انجام دهد، مطمئنا در دوام عمر دندان وی موثر خواهد بود. علاوه بر این، فرد باید به یک دندانپزشک خوب به منظور دریافت چنین خدماتی مراجعه نماید.
تعیین وقت معاینه با بهترین دندانپزشک مرزداران
اگر ساکن مناطقی همانند مرزداران، اشرفی اصفهانی، پیامبر، پونک، آیت الله کاشانی، صادقیه و سازمان آب هستید و برای پر کردن دندان قصد مراجعه به مطب دندانپزشکی در غرب تهران را دارید، میتوانید به مطب دکتر صابر ملک پور مراجعه نمایید.
آدرس: تهران، مرزداران – نبش خیابان عرب حسینی پلاک ۵۳ طبقه دوم واحد ۷