ترمیم دندان شکسته یکی از خدماتی است که در سالهای اخیر برای بیماران مختلف ارائه میشود. به طور معمول زمانی دندان ترمیم میشود که دچار پوسیدگی شده باشد. با این حال گاهی اوقات به دلایل مختلف و حتی گسترش پوسیدگی، دندان دچار شکستگی شده و نیاز است قسمت بیشتری از آن پر شود.
✔ اما انواع شکستگی دندان به چه صورت است؟ آیا همیشه میتوان دندان شکسته را ترمیم کرد؟ چه روشهایی برای ترمیم شکستگی دندان مورد استفاده قرار میگیرد؟ برای آشنایی بیشتر با روشهای ترمیم دندان شکسته و تمامی نکات مربوط به آن، با ادامه این مطلب همراه باشید!
اهمیت ترمیم دندان شکسته
ترمیم دندانهایی که دچار شکستگی میشود به جای کشیدن دندان شکسته میتواند با مزایای بسیاری همراه باشد. در ادامه به مهمترین دلایل اهمیت این امر پرداختهایم:
افزایش استحکام دندان شکسته
مطمئنا دندان شکسته با توجه به از دست رفتن قسمتی از آن، ساختار نسبتا ضعیفی دارد. گاهی اوقات ساختارهایی از دندان از دست میرود که نقش موثری در استحکام آن دارد. در این شرایط، میتوان با ترمیم ساختارهای از دست رفته را بازسازی کرد و دوام خوبی برای آن ایجاد نمود.
کاهش درد دندان
دندانهای شکسته بسته به وسعت ساختار از دست رفته ممکن است با عاج یا حتی پالپ اکسپوز همراه باشد. در این شرایط بیمار با درد همراه بوده و دندان او نسبت به سرما و گرما حساس است. زمانی که دندان ترمیم شود، درد فرد نیز از بین خواهد رفت.
کاهش گیر غذایی
زبریهایی که به دلیل شکستگی دندان ایجاد میشود، سبب گیر پلاک و مواد غذایی خواهد شد. همین امر میتواند در التهاب لثه و درد آن موثر باشد. همچنین، احتمال پوسیدگی دندان و گسترش آن در این دندانها افزایش پیدا میکند. ترمیم دندان شکسته میتواند این مشکل را برطرف سازد.
کاهش آسیب به بافت نرم
معمولا دندانی که قسمتی از تاج آن میشکند، کمی تیزتر شده و همین موضوع در زخم کردن زبان و سایر بافتهای نرم اطراف آن موثر است. با ترمیم دندان و حذف ساختارهای تیز باقی مانده، میتوان از وارد شدن آسیب به این بافتها جلوگیری کرد.
شرایط ویژه ایمپلنت در مطب دکتر صابر ملک پور
1️⃣درمان فوری
2️⃣تضمین کیفیت
3️⃣پرداخت اقساطی
4️⃣پشتیبانی روند درمان
انواع شکستگی دندان
دندان ممکن است با شکستگیهای مختلفی مواجه شود. با توجه به این مسئله طرح ترمیم دندان بسته به نوع آن متفاوت است. انواع شکستگی دندان شامل موارد زیر است:
شکستگی عمودی ریشه
شکستگی عمودی ریشه یا همان VRF، یکی از بدترین انواع شکستگی است که بیشتر در ریشه دندان اتفاق میافتد. نکته بسیار مهم آن است که امکان ترمیم دندان شکسته با این نوع مشکل وجود نداشته و طرح درمان آن شامل کشیدن و جایگزینی با ایمپلنت دندان خواهد بود.
ترک دندانی
در برخی از بیماران ممکن است ترک دندانی مشاهده شود. دقت داشته باشید ترکها با روشهای خاصی تشخیص داده میشود و به همین دلیل همیشه قابل مشاهده نیست. معمولا اگر ترک دندان در تاج باشد، میتوان برای ترمیم آن اقدام کرد.
خطوط شکستگی مینایی
گاهی اوقات شکستگیهای بسیار ریز و در حد ترک در سطح مینای دندان مشاهده میشود. با این حال این شکستگیها مشکل خاصی برای فرد ایجاد نکرده و هیچ دردی ندارد. به طور معمول چنین دندانهایی نیاز به ترمیم نخواهد داشت.
شکستگی کاسپ دندان
به دلایل مختلف نظیر تروما و پوسیدگی، کاسپ (برآمدگیهای روی تاج دندان) دندانهای آسیاب ممکن است دچار شکستگی شود. توجه داشته باشید که در اکثر مواقع با توجه به تعداد کاسپهای از بین رفته، از ترمیم مستقیم، آنله و حتی روکش برای پر کردن آن کمک گرفته میشود.
اگر درخواست مشاوره ترمیم شکستگی دندان را دارید، فرم زیر را پر نمایید تا کارشناسان مطب دکتر صابر ملک پور در اسرع وقت با شما تماس حاصل نمایند.
برای دریافت نوبت و مشاوره فرم زیر را پر کنید.
علل شکستگی دندان
علل مختلفی میتواند در شکستن بخشی از دندان موثر باشد. در هر یک از این موارد بسته به وضعیت و شرایط آن ممکن است ترمیم دندان شکسته کاربرد داشته باشد:
⭕ دندانی که پوسیده شده باشد، ساختار ضعیفتری دارد و احتمال بیشتری برای شکستگی خواهد داشت. | ضرباتی که به طور ناگهانی و با نیروی زیاد به فک و دندانها وارد میشود، سبب شکستگی قسمتی از تاج دندان خواهد شد. |
گاهی دندان از قبل ترمیم شده و ممکن است وسعت آن نسبتا زیاد باشد. در این شرایط باید مراقبت بیشتری از آن انجام داد؛ در غیر این صورت فرد شاهد شکستگی دندان خواهد بود. | اگر از دندان به عنوان ابزاری برای شکستن برخی از مواد غذایی یا کارهایی از این دست استفاده شود، ممکن است احتمال شکستگی آن را بالاتر ببرد. |
روش های ترمیم دندان شکسته
بسته به وسعت شکستگی دندان امکان بهرهگیری از تکنیکهای مختلف برای ترمیم آن وجود دارد. از جمله مهمترین روشهایی که برای ترمیم چنین دندانهایی کاربرد دارد، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
پر کردن به روش مستقیم یکی از پرکاربردترین روشهایی است که برای ترمیم دندان شکسته مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش دندانپزشک با کمک مواد مختلف نظیر کامپوزیت و آمالگام، ساختار از دست رفته را بازسازی میکند. بسته به وسعت ساختار معیوب و نوع دندان، دندانپزشک باید تصمیم بگیرد از هریک از این مواد استفاده کند.
در کنار روش مستقیم، دندانپزشک قادر است از روش پر کردن غیرمستقیم برای این کار کمک بگیرد. اگر شکستگی دندان به قدری کم باشد که کاسپ دندانها درگیر نشود، از اینله استفاده خواهد شد. با این حال، در اکثر مواقع کاسپ دندان نیاز به بازسازی دارد و از این رو باید از آنله کمک گرفت.
در برخی از بیماران ممکن است قسمت عمدهای از تاج تخریب شود. این بدان معناست که تعداد زیادی از کاسپها و حتی تا ریشه از دست میرود. در این بیماران باید از روکشها به منظور بازگرداندن استحکام کافی برای فانکشن دندان استفاده شود. بسته به نوع دندان و میزان نیروی وارده به آن، از انواع روکش کمک گرفته میشود.
مطب دندانپزشکی دکتر صابر ملکپور آماده است تا خدمات دندانپزشکی را با هزینه مناسب و شرایط پرداخت منعطف در خدمت شما عزیزان قرار دهد.
برخی از خدمات درمانی ارائه شده در کلینیک دکتر صابر ملکپور:
🔷ترمیم پوسیدگی دندان
🔷درمان ریشه (عصب کشی)
🔷ایمپلنت دندان
🔷کشیدن دندان عقل
عوارض عدم ترمیم دندان شکسته
اینکه برخی از بیماران بعد از شکستن قسمتی از دندان آن را به حال خود رها میکنند، کار بسیار اشتباهی است. نکته قابل توجه این است که در اکثر مواقع زمانی که پالپ دندان اکسپوز میشود، درد نسبتا شدیدی ایجاد خواهد شد. اما این درد به مرور زمان با نکروز شدن پالپ از بین میرود. از این رو بیمار ممکن است بعد از مدتی دیگر پیگیری لازم را نداشته باشد. این در حالی است که عدم درمان شکستگی با مشکلات زیادی همراه است:
- گیر غذایی افزایش مییابد و همین موضوع سبب مشکلاتی نظیر التهاب لثه برای فرد خواهد شد.
- پالپ دندان با نکروز شدن میتواند مشکلات بسیار جدی را ایجاد کند. به عنوان مثال، ضایعات عفونی در انتهای ریشه تشکیل میشود که در صورت عدم درمان، میتواند قسمت زیادی از استخوان فک را از بین ببرد.
- آسیب به بافت نرم دهان سبب مشکلاتی نظیر سوزش و زخمهای دردناک میشود. این مشکل اگر به صورت طولانی مدت ادامه پیدا کند، شرایط را برای بدخیم و سرطانی شدن سلولها فراهم میکند.
- اگر وضعیت دندان بدتر شود، ممکن است دیگر قابل نگهداری نباشد. در این مواقع باید به دنبال صرف هزینههای بسیار بیشتر برای جایگزینی آن باشید.
- در صورت بروز عفونت در ریشه دندان، احتمال تحلیل استخوان افزایش مییابد.
مراقبت های بعد از ترمیم دندان شکسته
بعد از ترمیم دندان های شکسته باید با مراقبتهای بیشتری از آن نگهداری کرد؛ زیرا استحکام آن نسبت به قبل کمتر است. این نکات شامل موارد زیر است:
❌ استفاده ابزاری از دندان برای خوردن مواد غذایی سفت آسیبهای جبرانناپذیری به ساختار آن خواهد زد.
🔹 سیگار و ترکیبات حاوی نیکوتین به افزایش احتمال پوسیدگی مجدد دندان کمک میکند. به همین دلیل باید آن را تا حد امکان کنار گذاشت.
🔹 بسته به نوع ترمیم دندان، ممکن است به خوردن مواد غذایی خیلی سرد یا گرم حساس باشد. از این رو بهتر است از این کار اجتناب کنید.
🔹 رعایت بهداشت و تمیز کردن دندان باید با جدیت بسیار بیشتر نسبت به گذشته دنبال شود. این موضوع تضمین کننده مدت دوام دندان ترمیم شده خواهد بود.
توجه : اگر دندان درد داشته باشد، بهتر است از مسکن تجویزی دندانپزشک خود استفاده کنید.
عوارض ترمیم دندان شکسته
دندان شکسته زمانی که ترمیم میشود، معمولا عوارض خیلی زیادی ندارد. با این حال، برخی مشکلات ممکن است در گذر زمان و در اثر عدم رعایت نکات مراقبتی ایجاد شود:
- درد دندان بسته به روش ترمیم آن ممکن است تا مدتی ادامه داشته باشد.
- دندان ممکن است هنگام جویدن حساس باشد. این نشاندهنده بلند بودن ترمیم و نیاز به اصلاح آن است.
- در صورت عدم ترمیم مناسب، احتمال پوسیدگی مجدد دندان وجود دارد. حتی گاهی ممکن است پوسیدگی به طور کامل از روی دندان حذف نشود.
- گاهی یکسری لکههای رنگی روی بافت لثه و اطراف دندان به دلیل ترمیم آن ایجاد میشود. این پیگمانتاسیونها مشکلی برای فرد ایجاد نمیکند.
- اگر دندان به خوبی ترمیم نشود، احتمال افزایش شانس پوسیدگی سایر دندانها وجود دارد.
- التهاب لثه در ساعات اولیه پس از ترمیم ممکن است وجود داشته باشد.
برای اطلاع از جدیدترین تعرفههای دندانپزشکی سال 1403 بر روی دکمه زیر کلیک کنید.
سوالات متداول
آیا دندان شکسته نیاز به ترمیم بیلدآپ دارد؟
اگر یکی از کاسپها از دست رفته باشد، باید با روش بیلدآپ، آن را با مواد ترمیمی بازسازی کرد. اما همیشه نیازی به این ترمیم نخواهد بود.
آیا ترمیم دندان شکسته نیاز به عصب کشی دارد؟
اگر شکستگی به قدری زیاد باشد که به پالپ آن برسد، باید قبل از ترمیم عصب کشی دندان انجام شود.
طول عمر ترمیم شکستگی دندان چقدر است؟
بسته به نوع روش ترمیمی مورد استفاده و میزان رعایت مراقبتها، مدت دوام آن از 5 تا 20 سال متفاوت است. گاهی ممکن است مدت آن کمتر یا بیشتر از این بازه باشد.
کدام روش برای ترمیم دندان شکسته بهتر است؟
هر یک از این روشها با توجه به شرایط دندان کاربرد دارد. به همین دلیل، اینکه تعیین کنیم کدام روش بهتر است، منطقی نیست. به عنوان مثال، اگر صرفا یک کاسپ دندان شکسته باشد، استفاده از روکش خیلی مناسب نخواهد بود. این در حالی است که استفاده از آن برای ترمیم دندانهای به شدت شکسته، دوام بسیار خوبی ایجاد میکند.
آیا همیشه دندان شکسته نیاز به ترمیم دارد؟
گاهی اوقات ممکن است شکستگی دندان به قدری کم باشد که عدم ترمیم آن مشکلی برای فرد ایجاد نکند. با این حال، در اکثر مواقع توصیه میشود برای جلوگیری از برخی مشکلات احتمالی، برای ترمیم آن اقدام شود.
چه زمانی دندان شکسته قابل ترمیم نیست؟
اگر شکستگی عمودی ریشه اتفاق افتاده باشد، دندان باید کشیده شود. همچنین، گاهی قسمت زیادی از تاج میشکند و بخش کمی از ریشه باقی میماند. در این شرایط نیز دندان نیاز به کشیدن دارد.
کلام آخر
ترمیم دندان شکسته اگر به صورت اصولی انجام شود، میتواند استحکام خوبی برای دندان ایجاد کند. از این رو، توصیه بر آن است که برای دریافت چنین خدماتی به یک دندانپزشک معتبر و با سابقه مراجعه کنید. انتخاب دندانپزشک با تجربه و ماهر میتواند در کاهش عوارض احتمالی پس از درمان نیز موثر باشد.
تعیین وقت معاینه با بهترین دندانپزشک مرزداران
اگر ساکن مناطقی همانند مرزداران، اشرفی اصفهانی، پیامبر، پونک، آیت الله کاشانی، صادقیه و سازمان آب هستید و برای ترمیم دندان شکسته قصد مراجعه به مطب دندانپزشکی در غرب تهران را دارید، میتوانید به مطب دکتر صابر ملک پور مراجعه نمایید.
آدرس: تهران، مرزداران – نبش خیابان عرب حسینی پلاک ۵۳ طبقه دوم واحد ۷