عصب کشی دندان رایجترین درمانی باشد که در مطبهای دندانپزشکی انجام میشود. اکثر بیماران زمانی متوجه وجود پوسیدگی دندان خود میشوند که وسعت آن به پالپ رسیده و با علائمی مثل درد همراه باشد. در این شرایط، درمان ریشه دندان با عصب کشی برای ترمیم آن ضروری خواهد بود.
اما چرا باید قبل از ترمیم بعضی از دندانها، برای عصب کشی آنها اقدام کرد؟ چه روشهایی برای انجام چنین درمانی وجود دارد؟ آیا درمان ریشه دندان با خطراتی هم همراه است؟ در ادامه این مقاله با دکتر صابر ملک پور که سابقه زیادی در انجام عصب کشی دندان در مرزداران تهران را دارند، همراه خواهیم بود.
عصب کشی دندان چیست؟
عصب کشی دندان روشی است که امروزه برای خارجکردن پالپ عفونی مورد استفاده قرار میگیرد. پوسیدگی بهطور معمول از مینای دندان آغاز شده و بسته به شرایط با سرعت متفاوتی به گسترش خود ادامه میدهد. با توجه به اینکه در مراحل اولیه بیمار هیچ دردی ندارد، اگر چکاپهای منظمی انجام ندهد، پوسیدگی به عاج و سپس پالپ دندان خواهد رسید.
پالپ همان جایی است که اعصاب و عروق دندان در آن محصور شده است. به همین دلیل، زمانیکه عفونت به اعصاب میرسد، دندان درد آغاز خواهد شد. زمانیکه پالپ عفونی شده باشد، صرفا برداشتن پوسیدگی و ترمیم دندان، درد را برطرف نخواهد کرد. از این رو، باید در ابتدا برای درمان ریشه آن اقدام کند.
در عصب کشی، بهترین دندانپزشک مرزداران از ابزارهای مخصوصی کمک میگیرد و کانالهای ریشه را از وجود اعصاب و عروق پاک میکند. در حقیقت در کنار پالپ، باکتریهای واردشده را نیز از کانالها خارج میکند. در نهایت با موادی آن را مهروموم خواهد کرد تا از نفوذ باکتریها جلوگیری بهعمل آید.
چه زمانی به عصب کشی دندان نیاز داریم؟
زمانیکه پوسیدگی آنقدر گسترش پیدا کرده باشد که به پالپ دندان دستاندازی کند، باید برای درمان ریشه دندان اقدام شود. همچنین، گاهی ممکن است به دلیل ضربهای که به دندان وارد میشود، پالپ آن نکروز شده باشد. در این شرایط پالپ دیگر زنده نخواهد بود و احتمال تشکیل ضایعه وجود دارد. به همین دلیل، باید برای درمان آن به دکتر عصب کشی مراجعه شود.
اگر ساکن تهران هستید برای دریافت نوبت از بهترین دکتر عصب کشی در غرب تهران فرم زیر را تکمیل کنید.
برای دریافت نوبت و مشاوره عصب کشی فرم زیر را پر کنید.
مراحل عصب کشی دندان عفونی
برای انجام عصب کشی دندان، یکسری مراحل وجود دارد که دندانپزشک باید آنها را طی کند. دقت داشته باشید، عصب کشی دندان یک درمان سخت بوده و احتمال شکست آن نسبت به سایر خدمات دندانپزشکی بالاتر است. به همین علت اگر مراحل زیر بهدقت انجام نشود، احتمال باقی ماندن درد دندان بیمار و حتی تشکیل ضایعه وجود دارد.
معاینه شرایط دهان بیمار
در اولین قدم، دندانپزشک باید ببیند بیمار شرایط مناسبی برای عصب کشی دندان دارد یا خیر. گاهی شرایط سیستمیک فرد بهگونهای است که اجازه انجام کار را به دندانپزشک نمیدهد. بهعنوان مثال اگر فشار خون فرد خیلی بالا باشد، احتمال بروز حادثه حین درمان وجود خواهد داشت. اگر شرایط بدن فرد نرمال باشد، دندانپزشک به معاینه دندان پوسیده میپردازد. برای بررسی بیشتر گسترش پوسیدگی، معمولاً برای بیماران تصاویر رادیوگرافی تجویز میشود.
استفاده از بیحسی
با توجه به اینکه در عصب کشی دندان، به اعصاب ناحیه پالپ دستاندازی میشود، در صورت عدم تزریق بیحسی، بیمار درد بسیار زیادی را تجربه خواهد کرد. به همین علت قبل از شروع درمان باید از داروی بیحسی برای آن ناحیه استفاده شود. به طور معمول از داروی لیدوکائین برای چنین کاری استفاده میکنند.
حذف بافت پوسیده
بعد از تزریق بیحسی، دندانپزشک باید پوسیدگی دندان را با استفاده از فرزهای مناسب حذف کند. معمولا زمانیکه پوسیدگی از روی دندان حذف میشود، پالپ نیز در دسترس قرار خواهد گرفت. اما اگر چنین اتفاقی نیفتاد، دندانپزشک باید مرحله بعدی را انجام دهد.
تهیه حفره دسترسی مناسب
بعد از حذف پوسیدگی، درصورتیکه پالپ دندان نمایان شده باشد، دندانپزشک باید حفره را طوری گسترش دهد که به تمامی کانالها دسترسی داشته باشد. اما اگر با حذف پوسیدگی چنین اتفاقی نیفتاد، دندانپزشک باید از نقطه استانداردی که تعریف شده حفره دسترسی خود را ایجاد کند.
ایزوله کردن دندان
برای اینکه بزاق و باکتریهای موجود در دهان به داخل کانال وارد نشود، باید دندان را بهطور کامل ایزوله کرد. در سالهای اخیر برای انجام این کار از رابردم استفاده میشود. این ابزار میتواند بهخوبی ارتباط محیط دهان و دندان را قطع کند تا باکتریها وارد کانالها نشده و همچنین محلول شستوشو با بافت نرم برخوردی نداشته باشد.
پیدا کردن محل ورود کانالها
در گام بعدی، دندانپزشک باید از فایلهای کوچک و باریک کمک بگیرد و محل ورودی کانالهای هر ریشه را پیدا کند. دقت داشته باشید، هر دندان بستگی به مورفولوژی که دارد، از تعداد متفاوتی کانال برخوردار خواهد بود. درصورتیکه حتی یکی از آنها پیدا نشود، میتواند در آینده شکست عصب کشی دندان بهدنبال داشته باشد.
مسیریابی کانالهای هر ریشه
در ادامه عصب کشی دندان، دندانپزشک باید فایلهایی با شماره کوچک را داخل کانال هدایت کرده تا مسیر آن را پیدا کند. گاهی ممکن است یک کانال انحنادار باشد و در همین مرحله با توجه به حرکت فایل و حتی شکلی که بعد از خارجکردن آن ایجاد میشود، مشخص خواهد شد.
استفاده از اپکس لوکیتور و تهیه تصویر رادیو گرافی
با توجه به آنکه ریشههای دندان داخل استخوان و بافت لثه محصور شده است، دندانپزشک نمیتواند طول آنها را بهصورت مستقیم اندازه بزند. به همین علت باید از دستگاه مخصوصی نظیر اپکس لوکیتور و حتی تصاویر رادیوگرافی کمک بگیرد. در این مرحله، فایل به داخل کانال با طولی که حدس زده شده، برده میشود و سپس با استفاده از تصاویر و حتی اپکس لوکیتور، اندازه آن بهدست میآید.
دقت داشته باشید که بهدست آوردن طول مناسب هر کانال در موفقیت درمان تاثیرگذار است. اگر کانال کوتاهتر پر شود، میتواند با عفونت مجدد و حتی تشکیل ضایعه همراه باشد. از آن طرف، اگر مواد بیشتر از طول کانال برده شود، میتواند درد پس از کار را بهدنبال داشته باشد.
حذف عاج دیواره و گشادکردن کانال
در این مرحله، دندانپزشک با ترتیب خاصی از فایلها استفاده میکند تا بتواند کانال را گشادتر کند. ترتیب استفاده از فایلها با درنظرگرفتن تکنیک مورد استفاده توسط دندانپزشک متفاوت خواهد بود. اما در نهایت یک کانال با تقارب مناسب ایجاد شده که قسمت پایینی آن تنگتر و بالای آن گشادتر خواهد بود.
استفاده از محلول شستوشودهنده
حین کار و بعد از بردن هر فایل داخل کانال، معمولا از شستوشو دهندهها استفاده میشود تا باکتریهایی که در دیواره کانال باقی مانده است، از بین برود. معمولا از سدیم هیپوکلریت برای این کار کمک گرفته میشود. دقت داشته باشید که این مرحله در افزایش موفقیت درمان بسیار موثر خواهد بود.
خشک کردن کانالها
برای عصب کشی دندان بعد از گشادشدن کانالها و استفاده از محلولهای شستوشو، دندانپزشک باید آنها را بهطول کامل خشک کند تا هیچ گونه رطوبتی باقی نماند. برای این کار، از پیپرهای مخصوصی استفاده میشود که قادر است تا انتهای کانال برده شود. خشککردن کمک میکند تا مواد پرکننده بهتر به دیواره کانال بچسبد.
پر کردن کانالها با گوتاپرکا و سیلر
برای پرکردن کانال از مواد الاستیسیتهای به نام گوتاپرکا استفاده میشود. این مواد طبق استانداردهای خاصی تولید میشود و دندانپزشک میتواند بهراحتی آنها را تا طول مناسب داخل کانال هدایت کند. معمولا برای افزایش خاصیت چسبندگی آنها با دیواره، از سیلر کمک گرفته میشود.
پانسمان کردن دندان
در نهایت نیز دندانپزشک دندان را پانسمان میکند تا بیمار بتواند بعد از مدتی برای پرکردن آن اقدام کند. پانسمان اجازه ورود آلودگی به محیط زیر آن را نمیدهد و میتواند بهصورت موقت جای ترمیم قرار بگیرد. در نهایت حتما باید برای ترمیم دائمی دندان اقدام شود.
دقت داشته باشید که بهدست آوردن طول مناسب هر کانال در موفقیت عصب کشی دندان تاثیرگذار است. اگر کانال کوتاهتر پر شود، میتواند با عفونت مجدد و حتی تشکیل ضایعه همراه باشد. از آن طرف، اگر مواد بیشتر از طول کانال برده شود، میتواند درد پس از کار را بهدنبال داشته باشد.
اهمیت درمان عفونت ریشه دندان
دقت داشته باشید، درمان عفونتی که به پالپ دندان رسیده بسیار مهم است. در صورتیکه برای درمان ریشه درمان اقدامی نشود، میتواند با عوارض زیادی همراه باشد. در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
- پالپ یک محیط محصور است، به همین دلیل گسترش عفونت میتواند با درد شدید و حتی آبسه دندانی همراه باشد.
- عفونت میتواند به قدری پیشرفت کند که دیگر دندان قابلیت نگهداری نداشته باشد.
- احتمال متورم شدن قسمتی از صورت وجود دارد.
- گاهی اوقات عفونت آنقدر پیشرفت میکند که حتی میتواند از طریق خون به سایر نواحی بدن برسد. در این شرایط حتی زندگی فرد به خطر میافتد.
انواع روش های عصب کشی دندان
بهطور کلی اصول عصب کشی دندان ثابت است، اما ابزارهای مختلفی برای این کار استفاده میشود. در حقیقت، روش متفاوتی برای درمان ریشه وجود ندارد، اما استفاده از ابزارهای مختلف سبب میشود فرایند آن کمی متفاوت باشد. در ادامه به معرفی 2 تکنیک کلی عصب کشی خواهیم پرداخت:
قدیمیترین روشی که برای عصب کشی دندانها مورد استفاده قرار میگیرد، فایلهای دستی است. اصول و مراحل انجام آن همان چیزی است که پیشتر اشاره کردیم. فایلهای دستی فلوتهایی دارد که میتواند هنگام چرخش داخل کانال، بهخوبی عاج را بردارد. این فایلها امروزه کمتر برای عصب کشی مورد استفاده قرار میگیرد.
ابزارهایی که امروزه خیلی برای درمان ریشه مورد استفاده قرار میگیرد، فایلهای عصب کشی با روتاری است. این محصولات قابلیت استفاده در موتورهای چرخشی را داشته و کار دندانپزشک را راحت میکند. به همین دلیل، در زمان کم، عصب کشی انجام خواهد شد. دقت داشته باشید که اصول انجام آن تفاوت چندانی با فایل دستی ندارد.
مراقب های بعد از عصب کشی دندان
مراقبت های بعد از عصب کشی بسیار مهم است پس بعد از عصب کشی دندان حتماً به نکاتی که در ادامه گفته میشود، توجه کنید. در غیر این صورت ممکن است با مشکلاتی مواجه شوید:
- تا زمانیکه بیحسی برطرف نشده، چیزی مصرف نکنید؛ جویدن قبل از برطرف شدن بیحسی میتواند باعث گاز گرفتن بافت نرم و آسیب به آن شود.
- رعایت بهداشت بعد از عصب کشی باید ادامهدار باشد.
- دندانی که پانسمان شده، تاج ضعیفی دارد و باید در خوردن مواد غذایی دقت کرد.
- درصورت داشتن درد، از مسکنهای تجویزی استفاده کنید.
- حتما در زمان مشخصشده برای ترمیم دندان به دندانپزشک مراجعه کنید.
مطب دندانپزشکی دکتر صابر ملکپور آماده است تا خدمات دندانپزشکی را با هزینه مناسب و شرایط پرداخت منعطف در خدمت شما عزیزان قرار دهد.
برخی از خدمات درمانی ارائه شده در کلینیک دکتر صابر ملکپور:
🔷ترمیم پوسیدگی دندان
🔷درمان ریشه (عصب کشی)
🔷ایمپلنت دندان
🔷کشیدن دندان عقل
آیا عصب کشی دندان درد دارد؟
بهطور معمول دندانپزشکتان از بیحسی برای کاهش درد بیمار حین درمان کمک میگیرد. به همین دلیل، بیمار دردی را تجربه نمیکند. با این حال، گاهی ممکن است به دلیل تزریق نامناسب یا حتی عصبگیری دندان از قسمتهای دیگر بدن، حین درمان درد داشته باشد.
در چنین شرایطی، دندانپزشک از تزریقهای بیحسی مکمل کمک میگیرد. دقت داشته باشید، درد بعد از درمان نیز طبیعی بوده و تا چند روز ممکن است ادامهدار باشد. استفاده از مسکنها برای کاهش این درد توصیه میشود.
شرایط ویژه ایمپلنت در مطب دکتر صابر ملک پور
1️⃣درمان فوری
2️⃣تضمین کیفیت
3️⃣پرداخت اقساطی
4️⃣پشتیبانی روند درمان
برای اطلاع از شرایط ایمپلنت دندان با متخصصین ما مشورت کنید.
هزینه عصب کشی دندان
هزینه عصب کشی دندان با توجه به نوع دندان و تعداد کانالی که در آن وجود دارد متفاوت است. دندانهای خلفی نسبت به انواع قدامی تعداد کانال بیشتری داشته و به همین دلیل از هزینه بالاتری برخوردارند. همچنین، گاهی برخی از دندانها کیس سخت محسوب شده و دستمزد دندانپزشک بیشتر خواهد بود.
✔️هزینه عصب کشی دندان و درمان ریشه توسط دکتر صابر ملک پور حدود 1/800/000 تا 3/800/000 تومان است.
خطرات و عوارض عصب کشی
عصب کشی مانند هر درمانی میتواند با عوارضی همراه باشد. برخی از این عوارض طبیعی بوده و بعضی دیگر باید بررسی و رسیدگی شود. در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
- درد بعد از عصب کشی دندان تا چند روز طبیعی است.
- گاهی تورم ممکن است در ناحیه لثه دندان دیده شود.
- گاهی ممکن است عفونت مجددا در دندان دیده شود.
- این احتمال وجود دارد که در اثر درمان ریشه نامناسب، ضایعه اطراف آ تشکیل شود.
- ممکن است در اثر وارد شدن نیروی بیش از اندازه حین عصب کشی دندان، ریشه آن دچار شکستگی شود.
- تریسموس بهدلیل تزریق داروی بیحسی ممکن است در بعضی بیماران دیده شود.
- بیحسی ناشی از تزریق گاهی تا مدت نسبتا زیادی ادامه دارد.
علت شکستن دندان عصب کشی شده
مهمترین دلیلی که دندان عصب کشی شده دچار شکستگی میشود، وارد کردن نیروی زیاد به آن هنگام جویدن است. این موضوع بهخصوص زمانیکه دندان هنوز ترمیم نشده، بیشتر اتفاق میافتد.
همچنین، با توجه به اینکه بیشتر دندانهایی که نیاز به عصب کشی و درمان ریشه دارد، پوسیدگیشان با وسعت زیاد است، ساختار تاج دندان نسبت به قبل ضعیفتر خواهد بود. علاوه بر این، ممکن است دندان مجدداً دچار پوسیدگی شود و یا اینکه هنگام برداشت آن توسط دندانپزشک، مقداری باقی مانده باشد. در این شرایط نیز احتمال شکستن دندان بعد از مدتی و تحت نیروی نسبتا کم وجود دارد. اگر بیمار دچار دندان قروچه باشد، احتمال شکستن دندان بالاتر خواهد رفت.
عصب کشی دندان از روی روکش
در برخی از مواقع، فرد دندان خود را روکش میکند اما بهدلایل مختلفی دندان دچار پوسیدگی راجعه شده و به پالپ آن میرسد. در این شرایط، فرد باید برای عصب کشی دندان اقدام کند. اما مشکل اصلی این است که روکش دندان مانع دید مستقیم دندانپزشک برای تهیه حفره دسترسی میشود.
بیشتر اوقات روکش دندان ساختار آناتومیکی دندان را بهکلی تغییر داده و به همین علت احتمال بروز خطا حین کار بالا میرود. از این رو، باید برای انجام چنین کاری باید به یک دندانپزشک حرفهای مراجعه کنید تا با استفاده از ابزارهای مخصوص و دقت فراوان، درمان ریشه دندان را انجام دهد. معمولا بعد از آن نیاز است یک روکش دیگر برای دندان ساخته شود.
جایگزین عصب کشی دندان چیست؟
زمانی که پوسیدگی به پالپ دندان میرسد، راهی جز عصبکشی آن وجود ندارد. اما گاهاً ممکن است ریشه دندان خیلی عفونی نشده باشد. در این شرایط برخی دیگر راههای جایگزین مدنظر قرار میگیرد:
Direct pulp capping
✅گاهی هنگام برداشت پوسیدگی دندانپزشک متوجه میشود که با حذف آن، قسمتی از پالپ نمایان میشود. در این شرایط اگر فرد علائمی نداشته و پالپ آن زنده باشد، دندانپزشک از Direct pulp capping استفاده میکند و آن ناحیه که نمایانشده را با مواد مخصوص میپوشاند.
پالپوتومی
✅اگر پالپ دندان هنوز زنده بوده و جریان خون در آن برقرار باشد، میتوان از پالپوتومی بهجای درمان ریشه دندان استفاده کرد. این روش بیشتر برای دندانهای شیری مورد استفاده قرار میگیرد؛ زیرا جریان خون کافی در پالپشان برقرار است. اما برای برخی دندانهای دائمی نیز امکان استفاده از پالپوتومی وجود خواهد داشت.
پالپکتومی
✅پالپکتومی یکی دیگر از روشهایی است که بیشتر برای دندانهای شیری نکروز شده مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش، دندانپزشک کل بافت پالپ را از تاج و ریشه خارج میکند. در حقیقت مشابه درمان ریشه تمام پالپ خارج میشود؛ با این حال، بیشتر برای دندانهای شیری بوده و پالپ نباید زنده باشد.
سوالات متداول عصب کشی دندان
عصب کشی دندان در بارداری ضرر دارد؟
به طور کلی عصب کشی دندان در بارداری و در سه ماهه دوم مشکلی ایجاد نمیکند. در صورتی که عفونت در دندان باقی بماند، قادر است به بخشهای دیگر منتقل شده و سبب مشکلات بسیار جدی تر شود. به همین دلیل، انجام ندادن آن ممکن است برای مادر باردار معایب بیشتری بههمراه داشته باشد.
چه مواقعی عصب کشی مجدد نیاز است؟
اگر عصب کشی به خوبی انجام نشده باشد و فرد با علائمی نظیر درد و حتی عفونت همراه باشد، باید برای عصب کشی مجدد اقدام شود. حتی گاهی ممکن است در اثر عصب کشی نامناسب، در انتهای ریشه دندان ضایعه تشکیل شود که فرد باید درمان مجدد آن اقدام کند.
عصب کشی دندان چقدر طول می کشد؟
بستگی به ابزارهای مورد استفاده توسط دندانپزشک، مدت زمان عصب کشی دندان میتواند بین 30 تا 90 دقیقه زمان ببرد. حتی گاهی بهدلیل سختبودن درمان، مدت بیشتری نیاز خواهد داشت.
چند روز بعد از عصب کشی دندان را پر کنیم؟
بعد از عصب کشی هرچه زودتر بهتر است برای ترمیم دندان اقدام کنید. معمولا اگر این کار را تا یک هفته بعد از درمان انجام دهید، مشکلی ایجاد نمیکند.
چه مدت بعد از عصب کشی می توانم غذا بخورم؟
معمولا حدود یک ساعت بعد از عصب کشی میتوانید مواد غذایی مختلف را مصرف کنید. فقط باید حواستان باشد که به تاج دندان آسیبی وارد نشود.
عمر دندان عصب کشی شده چقدر است؟
بستگی به میزان مراقبتهای فرد این مدت متفاوت است. اگر فرد نکات مراقبتی را به خوبی رعایت کند، حتی تا 20 سال نیز میتواند دوام داشته باشد. با این حال، طول عمر متوسط آن حدود 5 تا 10 سال است.
جمعبندی
عصب کشی دندان یکی از بهترین درمانهایی است که میتوان به کمک آن، عفونت ریشه را خارج و دندان را حفظ کرد. با انجام درمان ریشه دندان، میتوانید تا مدتها از دندان خود مانند قبل استفاده کنید. دقت کنید که عصب کشی دندان میتواند از صرف هزینه برای درمانهای جایگزین مانند ایمپلنت جلوگیری کند.
تعیین وقت معاینه با بهترین دندانپزشک مرزداران
اگر ساکن مناطقی همانند مرزداران، اشرفی اصفهانی، پیامبر، پونک، آیت الله کاشانی، صادقیه و سازمان آب هستید و قصد مراجعه به مطب دندانپزشکی در غرب تهران را دارید، میتوانید به مطب دکتر صابر ملک پور مراجعه نمایید.
آدرس: تهران، مرزداران – نبش خیابان عرب حسینی پلاک ۵۳ طبقه دوم واحد ۷
6 پاسخ
دکتر جان سلام
من شش ماهه گذشته در مرکز دیگری عصب کشی انجام دادم و الان درد خیلی بدی تو دندون و فکم حس می کنم به نظر شما احتمال داره که عفونت دندانم باقی مونده باشه؟
با سلام دوست عزیز
بله شاید نیاز به ری اندو باشد.
سلام من 5 روزه یکی از دندونامو عصب کشی و پر کردم الان یه کمی درد میکنه احساس میکنم این الان یعنی درست عصب کشی نشده؟
احساس درد بعد از عصب کشی تا حدود 10 روز مسئله ای ندارد ولی اگر بیش از این مدت طول کشید حتما به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
آقای دکتر من دو تا دندونمو پیش شما عصب کشی کردم فک کنم گفتید با روتاری انجام دادید و راضیم خواستم ازتون تشکر کنم
سلام ماکان عزیز
خوشحالم از رضایت شما